BiH
0

Jedinica OSBiH-a ide u Irak

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odobrio je na današnjoj 33. sjednici slanje jedinice Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju u Irak.

Jedinicu će sačinjavati 49 vojnika čiji će zadatak biti osiguravanje baze koalicijskih snaga "Victoria" u Bagdadu. Ova jedinica je prva s ovakvom vrstom zadatka. Ostale su bile zadužene za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Prije potvrđivanja ove Odluke, poslanici su glasali protiv zaključka poslanika Momčila Novakovića koji je tražio da se prije konačne odluke o slanju bh. vojnika u Irak uradi procjena njihove sigurnosti u Iraku.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o imenovanju Mladena Zirojevića za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zirojević, član stranke SNSD, je rođen 1968. u Sarajevu i diplomirani je pravnik. Na mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH došao je nakon ostavke Slobodana Puhalca na ovu poziciju.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH nisu usvojili zahtjev Ustavnopravne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičniom postupku BiH po hitnom postupku.

U nastavku glasanja, poslanici nisu usvojili ni zahtjev poslanika Mladena Ivankovića Lijanovića za razmatranje Prijedloga zakona o podršci domaćoj proizvodnji po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka predlagača Šefika Džaferovića, Nike Lozančića i Milorada Živkovića kojim je predviđeno da fizička lica i pravni subjekti, u toku jedne godine, mogu političkoj stranci donirati iznos u visini od 15 prosječnih plaća, umjesto dosadašnjih osam, nije usvojen zbog nedovoljne entitetske većine.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH u drugom čitanju nije usvojen kao ni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o SIPA-i. Ministar sigurnosti Tarik Sadović je u obrazloženju za ova dva prijedloga zakona kazao da su "prevaziđeni usvajanjem Zakona o reformi policije te da bi njihovo usvajanje izazvalo konfuziju".

Prijedlog zakona o kontroli kretanja naoružanja i vojne opreme s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost poslanici su većinom glasova vratili Komisiji da uz nove smjernice kreira novo Mišljenje. Isti tretman dobio je i Prijedlog zakona o graničnoj kontroli.

Zbog nepostojanja entitetske većine u izjašnjavanju o negativnom Mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ovi prijedlozi nisu usvojeni.

Većinom glasova nije usvojen Prijedlog odluke o usvajanju Saobraćajne politike BiH za period 2008.-2010.

Predstavnički dom PS BiH usvojio je prijedlog proširenog kolegija za odgođeno izjašnjavanje o tačkama 19. - Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o javnim putevima (prvo čitanje) te tačke 20. - Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu za primanje k znanju Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2007.

Prijedlog proširenog kolegija za odgođeno izjašnjavanje prihvaćen je i za tačke 21. - Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlozima zaključaka i amandmanu povodom razmatranja Izvještaja o radu i finansiranju JP Službene novine za 2007 zaključaka Kluba poslanika SNSD-a, zaključka poslanika Momčila Novakovića i amandmana poslanika Remzije Kadrića na Prijedlog zaključka Komisije za finansije i budžet.

Odloženo je i izjašnjavanje o Izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zaključku 4. iz Izvještaja Komisije za saobraćaj i komunikacije i prijedloga zaključka poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića povodom rasprave o tački: Poslovanje Javnog RTV servisa BiH i mjere za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima za 2005. i 2006.

Predstavnički dom PSBiH dao je saglasnost Predsjedništvu BiH za ratifikaciju Ugovora o kreditu između BiH i OPEC-a za Projekt rekonstrukcije željeznica (dionica Sarajevo - Bradina), Sporazuma o kreditu između BiH i Bank Austria Creditanstalt AG za Projekt izgradnjue vodosnabdijevanja u općini Srbac te Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj za Projekt putne infrastrukture i sigurnosti na putevima.

Data je suglasnost i za ratificiranje Sporazuma između BiH i Raiffeisen Zentrakbank Austrijsko dioničarsko društvo za Projekt modernizacije Univerziteta u Zenici.