BiH
2k

Jedan od najboljih mladih bh. fizičara pisao ministrici Dilberović: Uvažena, kakvu to poruku šaljete?

Piše: Er. M.
Admir Greljo
Admir Greljo
Bosanskohercegovački fizičar Admir Greljo, kojeg građani BiH znaju zbog izvanrednih uspjeha, uputio je otvoreno pismo federalnoj ministrici obrazovanja Elviri Dilberović. Povod je bio dodjela nagrada za najbolje učenike u Federaciji BiH.

Greljo je jedan od studenata koji je za tri godine uspio završiti studiji koji traje četiri godine na UNSA te upisati i završiti doktorske studije u polju teorijske fizike elementarnih čestica.

U pismu je naveo da je postdoktorski istraživač iz oblasti fizike na Univerzitetu u Cirihu te docent na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa objavljenih osamnaest naučnih radova u prestižnim svjetskim žurnalima citiranih više od sedam stotina puta.

"Javljam se u povodu dodjele nagrada za najbolje učenike u Federaciji BiH, jer smatram da je načinjena velika šteta prema osvajačima medalja sa svjetskih olimpijada iz matematike i fizike. Kao bivši takmičar i osvajač srebrene medalje na Svjetskoj olimpijadi iz fizike 2008. godine, osjećam potrebu da Vam se javno obratim", napisao je Greljo.

Istakao je da je Svjetska olimpijada iz fizike najprestižnije takmičenje mladih fizičara sa više od devedeset zemalja učesnica i blizu četiri stotine najvećih mladih talenata iz cijelog svijeta. Kako kaže, medalja sa ovog takmičenja ima izuzetnu vrijednost, otvara vrata najprestižnijih svjetskih univerziteta te predstavlja odskočnu dasku u naučnoj karijeri. Kao primjer naveo je i da osvajač zlatne medalje u Iranu biva oslobođen vojnog roka.

"Poštovana ministrice, ja znam koliko rada i znoja vrijedi jedna svjetska medalja iz fizike. Radi se o godinama svakodnevnog rješavanja komplikovanih računskih problema. Mišljenja sam da bi država, u čije ime je medalja osvojena, trebala slaviti, a ne kazniti takav uspjeh. Također, država bi trebala da nagrađuje najbolje od najboljih. Ovom prilikom kao primjer vrijedi istaći Prirodno-matematički fakultet koji, zahvaljujući prvenstveno uvaženom rektoru, a bivšem dekanu prof. dr. Rifatu Škrijelju, već godinama zapošljava svoje najbolje studente, većinom bivše takmičare. Uvažena ministrice, pitam se kakvu to poruku mladim naučnicima šaljete izbjegavajući nagraditi medalju sa Svjetske olimpijade", pitao je Greljo ministricu.

Podsjećamo, javnost u BiH negoduje zbog činjenice da se politika umiješala i u obrazovanje Bosanaca i Hercegovaca.

Naime, učenici obrazovnih institucija Bosna Sema koji su ostvarili izuzetne rezultate, dobili medalje i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine neće dobiti priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, najvjerovatnije jer su učenici ovih institucija.