BiH
3

Javni poziv: Prvo radno iskustvo za nezaposlene mlade osobe iz FBiH

Piše: A. U.
Kenan Rešo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Kenan Rešo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) će 18. decembra objaviti Javni poziv za učešće u Programu jačanja konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo 2013., odnosno omogućit će priliku za sticanje radnog iskustva i usavršavanje nezaposlenih mladih osoba.

"Ovaj program je, prije svega, namijenjen mladim ljudima iz FBiH koji su bez radnog iskustva u struci. Važno je naglasiti da se radi o programu na koji apliciraju poslodavci, a ne nezaposlene osobe. Sufinansiran je period od šest mjeseci za nezaposlene osobe sa srednom stručnom spremom i 12 mjeseci za osobe sa visokom stručnom spremom. Ukupan iznos sufinansiranja je 8.600.000 KM", izjavio je Kenan Rešo, direktor FZZZ.

Ovaj iznos trebao bi biti dovoljan da sufinansira do 2.400 nezaposlenih osoba u FBiH. Program se realizira sa kraja godine, a već u martu bi trebao biti otvoren program za 2014. godinu. Poslodavci mogu podnijeti aplikacije već od 18. decembra na web-stranici FZZZ.

Sam iznos sufinansiranja u ovoj godini nije fiksan po mjesecima, a FZZZ se opredijelio da u ovoj godini pokrije doprinose koje bi trebao platiti poslodavac. Sve ovisi i od iznosa koji će poslodavac plaćati nezaposlenoj osobi. Maksimalan iznos plate koju FZZZ sufinansira je prosječna plata u FBiH, koja iznosi 829,92 KM.

Pored ovog iznosa, finansijskim planom je predviđen iznos od 50 KM za podizanje mobilnosti, odnosno naknada za troškove zaposlenika (prijevoz, ishrana).

Iznos sufinansiranja uvećava se za 10 posto za 20 ranjivih kategorija i teže zapošljivih osoba.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Programom su obuhvaćene sve mlade osobe u FBiH do 30 godina starosti. Za razliku od ranijih godina, sada je otvoren prostor i za dugoročno nezaposlene mlade ljude do 35 godina starosti. S tim da se od njih očekuje da su nezaposleni duže od godinu dana.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti potpisati najveći broj ugovora sa poslodavcima i da ćemo kroz cijelu narednu godinu pratiti nezaposlene osobe. Objektivno očekujemo da 40 posto osoba sa SSS bude povučeno sa naše evidencije", rekao je Rešo.

U FBiH je trenutno nezaposleno 393 hiljade osoba, od čega je 120 hiljada nezaposlenih mladih osoba.

FZZZ se posebno ponosi na proceduru izbora poslodavaca i smatraju da se radi o najtransparentnijoj mogućoj u našem društveno-političkom sistemu. Čitav proces evidencije vrši se putem web-stranice te se, zajedno sa prijavama, automatski vrši i evidencija poslodavaca koji ispunjavaju uslove. Poslodavci koji ispunjavaju uslove moraju ispuniti samo tri uslova: da tokom 2012. i 2013. godine u firmi nije evidentiran rad na crno, da je poslodavac ispunio svoje obaveze ka FZZZ u prethodnim programima te da je izmirio sve doprinose ka svojim radnicima.

Prijave se obavljaju putem web-stranice FZZZ-a, koji zatim vrše provjeru u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Poreznoj upravi te vlastitoj evidenciji, a zatim svaki zahtjev šalju na posredovanje u kantonalnim službama za zapošljavanje. Poslodavac vrši dalji odabir budućih uposlenika.