BiH
134

Javni poziv: Popisivači će zaraditi najmanje 280 KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa zavodima za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH, objavila je danas javni poziv za prijavu kandidata za opštinske instruktore i popisivače na predstojećem popisu stanovništva.

Javnim pozivom popisne komisije opština/gradova pozivaju sve zainteresovane kandidate da se prijave za obavljanje poslova opštinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku.

Zainteresovani građani mogu se prijavljivati od 11. do 31. jula, svakog radnog dana, od 10.00 do 15.00 sati, tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija opština/gradova i popuniti prijavu.

Javni poziv objavljen je u medijima, na zvaničnim web-stranicama statističkih institucija u BiH, te oglasnim pločama i web stranicama opština i gradova.

Kandidate biraju popisne komisije lokalne samouprave, a kriteriji za izbor popisivača i opštinskih/gradskih instruktora propisuju da kandidat treba da bude državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, te da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili opštine/grada. Iz Agencije poručuju da će prednost imati nezaposleni.

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, bit će angažovano 18.879 popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.

Bit će angažovano i 2.464 opštinskih instruktora, od koji će svaki biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači će po jednom popunjenom obrascu kao naknadu dobiti od 1,75 do 1,95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču, s tim da najniža zarada može biti 280 KM.

Kandidati za popisivače i opštinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim imenuje izabrane kandidate i one koji će im biti zamjena.

Imenovani popisivači i instruktori potpisaće ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.