BiH
2

Javni poziv izvođačima radova za dogradnju škole u Dobroševićima

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je, 28. jula ove godine, javni poziv za izbor izvođača radova za dogradnju Osnovne škole "Dobroševići" u Dobroševićima, gdje se već dugo godina nastava odvija u otežanim uslovima zbog nedostatka školskog prostora.

Riječ je o jednom od prioritetnih projekata Općine Novi Grad Sarajevo, jer je u Dobroševićima evidentan konstantan rast broja učenika.

Školu pohađa 95 učenika po jednom odjeljenju, a nastava se zbog nedostatka prostora odvija u dvije smjene i međusmjeni, tako da je bilo neophodno hitno krenuti u rješavanje ovog problema.

Radovi bi trebali početi nakon okončanja procedure javne nabavke, što će posebno obradovati nastavno osoblje, učenike, ali i njihove roditelje.

Projektom je predviđena izgradnja osam učionica, osam kabineta i jednog većeg prostora za više namjena.

Direktor škole Zijah Ramović ističe da priča o dogradnji škole datira još od 2007. godine, ali da do sada nije ništa konkretno urađeno.

"Obradovan sam viješću da je Općina krenula u relizaciju ovog projekta i nadam se da će radovi ubrzo početi. Na početak realizacije projekta čeka se godinama. Nastavni proces za 572 učenika odvija se u šest učionica. Zbog nedostatka učioničkog i drugog prostora, slobodne aktivnosti se uglavnom odvijaju subotom. JU OŠ 'Dobroševići' jedna je od rijetkih škola u Kantonu Sarajevo koja nema sportsku dvoranu. Nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja odvija se na otvorenom školskom igralištu, a u slučaju loših vremenskih prilika u uskim hodnicima škole", ističe Ramović.

Sredstva neophodna za početak relizacije projekta dogradnje škole u Dobroševićima od oko 800.000 KM, u budžetskoj 2014. godini, osigurala je Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Kantonom Sarajevo.