Danas će ponovo nastupiti
42

Jane Torvill i Chirstopher Dean: I nakon 40 godina osjećamo da nam je Sarajevo drugi dom

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici održana je press konferencija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i poznatog klizačkog para Jane Torvill i Chirstophera Deana.

Benjamina Karić je poručila da je 14. februar po mnogo čemu poseban za Sarajevo.

"Na današnji dan Jane Torvill i Chirstopher Dean otklizali su fantastični Bolero. Sve Sarajke i Sarajlije, Evropa i čitav svijet uživali su u najboljoj izvedbi Zimskih olimpijskih igara. Upravo na današnji dan i naš Jure Franko dobio svoje srebro prilikom skijaškog takmičenja. Danas oživljavamo samo najljepše emocije i zaista smo počašćeni što su naši Torvill i Dean u Sarajevu, u svom Sarajevu, u svom gradu", rekla je.

Gradonačelnica se zahvalila britanskoj ambasadi na kontinuiranoj pomoći tokom posjete poznatog klizačkog para.

Medijima se obratio i predsjedavajući gradskog vijeća, ali i organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI Jasmin Ademović.

"Ponosan sam na činjenicu da su Torvill i Dean danas s nama u Sarajevu. Britanska ambasada je učinila sve moguće da oni danas budu s nama u Sarajevu i na tome im zahvaljujem. Želim se posebno zahvaliti Klizačkom savezu BiH koji je koordinirao sve aktivnosti vezane za dolazak klizačkog para", rekao je.

Ademović je također pozvao sve građane da večeras u sedam sati dođu u Skenderiju kako bi pratili takmičenje u umjetničkom klizanju, a nakon toga manifestaciju u kojoj će učestvovati Torvell i Dean.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly poručio je danas da mu je veliko zadovoljstvo biti ovdje kao ambasador u BiH na obilježavanju godišnjice.

"Dobro se sjećam osjećaja kada sam bio dječak i kada sam vidio šta su uradili Torvell i Dean. Ovo nije samo slavlje prošlosti, gledamo i budućnost također. Ova godišnjica može biti znak da se još više ulaže u sport, zimski turizam i prelijepe planine Bosne i Hercegovine. Jako je malo gradova u svijetu koji mogu dati ono što daje ovaj grad", rekao je.

Chirstopher Dean je kazao da on, kao i Jane Torvill, osjećaju se kao da je Sarajevo njihov drugi dom.

"Ovo je bila predivna uspomena, osjetili smo toplinu ljudi i lijepu atmosferu i sada nakon 40 godina osjećamo se isto. Voljeli bismo da se vratimo i na 50. godišnjicu. Mnogo puta smo kasnije širom svijeta izvodili taj nastup, ali svi se uvijek prisjećaju nastupa u Sarajevu", rekao je te je čestitao svima 14. februar

Jane Torvill je također kazala da su u Sarajevu svi bili prijateljski nastrojeni te da su sretni što su ponovo tu.