Poduzmite adekvatne mjere
108

Jaki udari vjetra prijete i Tuzli, nadležni uputili savjete građanima kako da se zaštite

A. K.
Detalj tokom posljednjeg nevremena u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj tokom posljednjeg nevremena u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Narandžasto upozorenje aktivno je i na području Tuzle zbog mogućih izuzetno jakih udara vjetra, a s tim u vezi lokalna služba civilne zaštite građane je pozvala na oprez, uputivši savjete za zaštitu.
Naime, iz Službe civilne zaštite Tuzle upozoravaju građane da je izdato narandžasto upozorenje od Federalnog hidrometeorološkog zavoda za period od 19. oktobra od 12 sati do 21. oktobra do 12 sati. Upozorenje je izadato zbog očekivanih jakih udara vjetra te se očekuju nanosi između 50 i 80 kilometara na sat.

Zbog toga je potrebno preduzeti mjere opreza i pratiti vremensku prognozu. Civilna zaštita apeluje da građani u slučaju grmljavinskog i olujnog nevremena provode mjere samozaštite i izbjegavaju sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom, odnosno da nikada ne stojite ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

"Izbjegavajte stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači, zatim korištenje telefona i mobitela tokom oluje. Potrebno je isključiti sve električne uređaje, izbjegavati osamljena stabla i rub šume te nošenje metalnih predmeta", navode iz Civilne zaštite Tuzle.

Potrebno je izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda, kao i sklonite se od bilo kakvih visokih objekata (stubova i slično).

"Imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta te nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako u slučaju nastanka određene opasnosti i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati: Operativni centar civilne zaštite – 121, Operativni centar MUP-a Tuzlanskog kantona – 122, Vatrogasce – 123 te Službu hitne medicinske pomoći – 124", navodi se u savjetima.

Inače, Tuzlu su ove godine u nekoliko navrata zahvatale elementarne nepogode u vidu jake kiše i ekstremnih udara vjetra. Koliko takav vjetar može biti opasan ilustrovano je kroz primjer ženske osobe, a koju je prije nekoliko mjeseci u neposrednoj blizini zgrade Gradske uprave zadesila nesreća prilikom pada na drvo ispod kojeg se nalazila. Tom prilikom zadobila je izuzetno teške tjelesne povrede.