Više od 600 sati rada
694

Jaje od 2,64 metra visine postavljeno u Travniku, najveće na prostoru bivše Jugoslavije

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na glavnom trgu u Travniku izložena je vjerovatno i najveća pisanica na području bivše Jugoslavije. Jaje visine 2,64 metra bez postolja djelo je Fabijana Tomića i volontera Udruge "Naša zemlja".

Tomić je inače akademski slikar, a veliki projekti kao što je ova pisanica su njegovo polje zanimanja i svakodnevni izazov u onome što radi. U projektu izrade pisanice bio je voditelj, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o izradi jajeta, materijalima, izazovima te budućim projektima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Izrada pisanice počela je u martu 2021. godine, a isprva nije bilo planirano oslikavanje. Kako se Uskrs bližio, vrijedna ekipa se dodatno angažovala pa i oslikala ornamente i slike te u konačnici napravila uskrsno jaje.

"Sve je počelo s projektom. Izrađujemo brojne modele kroz kurseve, pa je takav bio i ovo jaje. Radili smo s poliesterskom smolom na izradi profila modela jajeta polutke, zatim smo pravili kalup i realizovali formu. Oslikavanje nije bilo u planu, a s obzirom na to da je dolazio Uskrs, prijatelji su nam priskočili u pomoć i uspjeli smo sve završiti", kazao je Tomić.

Ističe da su planirali napraviti jaje za Ginisovu knjigu rekorda, ali da su ih u tome ograničila vrata prostora u kojem su radili s obzirom na to da ga ne bi mogli iznijeti i predstaviti javnosti. Ipak, jaje ukrašeno pleterima, ornamentima i slikama, danas plijeni pažnju u Travniku.

"Inače, tradicija ukrašavanja pisanica u BiH je veoma duga, uglavnom su to ukrašavale naše bake s unucima. Oko desetak ljudi je učestvovalo u izradi ovog jajeta. Nastojali smo pozvati što više ljudi, nebitno ko je ko, jer se dosta moglo naučiti kroz ove kurseve sa smolom", dodaje Tomić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ekipa koja je radila na izradi pisanice utrošila je više od 600 sati volonterskog rada, ali njihov trud je na kraju prepoznat, a određene firme i nadležno Ministarstvo kulture SBK su im dali podršku.

"Travnik se može pohvaliti, ali i kanton, najvećim jajetom, vjerovatno na području bivše Jugoslavije, a naredne godine pravimo još veće", zaključio je Tomić.