Pogledajte fotografije
84

Izvučeni ostaci podmornice Titan koja je implodirala u blizini Titanika

S. M.
Foto: Twitter/@vocmnews
Foto: Twitter/@vocmnews
Dvije sedmice nakon što je podmornica Titan implodirala dok se kretala prema Titaniku njeni ostaci izvučeni su na obalu na pristaništu kanadske obalne straže u St. John'su u Newfoundlandu.

Krhotine je na kopno izvukao brod američke obalske straže Sycamore i Horizon Arctic, koji je odigrao ključnu ulogu u početnoj potrazi za Titanom.

Snimci i slike iz luke koje su jutros snimili lokalni reporteri sa sjedišta u Newfoundlandu i Labradoru pokazali su nešto što se čini kao otvor Titana koji je podignut sa Horizon Arctica.
Foto: Twitter/@vocmnews
Foto: Twitter/@vocmnews

Podmornica je umotana u bijeli materijal i spuštena je dizalicom do radnika ispod.

Foto: Twitter/@vocmnews
Foto: Twitter/@vocmnews

Pet osoba je poginulo, uključujući troje britanskih državljana, vjerovatno u trenutku kada je podmornica pretrpjela katastrofalnu imploziju dok je pokušavala vidjeti olupinu Titanika. Poginuli su izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush, Hamish Harding, Shahzada i Suleman Dawood i Paul-Henri Nargeolet.

Potraga je započela 18. juna nakon što je brod izgubio komunikaciju sa svojim matičnim brodom, ali su komadi krhotina pronađeni oko 487 metara od olupine Titanika pet dana kasnije.