BiH
10

Izvještaji revizije bez kazni i efekta: Gotovo sve stranke krše zakon zbog više novca

Piše: M. S.
Veliki broj političkih stranaka prekršio je Zakon o finansiranju političkih subjekata BiH, pokazao je izvještaj revizije. Među njima su gotovo sve parlamentarne stranke. Izvještaj je pokazao i da stranke nisu ispoštovale ranije preporuke revizije. Kako bi izvještaji revizije imali učinka, potrebno je pooštriti kazne za prekršaje, smatra analitičar Adis Arapović.

Izvještaji Službe za reviziju finansiranja političkih stranaka BiH za izbornu 2014. godinu pokazuju da su skoro sve stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) prekršile pojedine članove Zakona o finansiranju političkih subjekata. Prijavljene su razne neregularnosti, poput nepravilnog vođenja knjiga, pogrešne ili nikakve evidencije priloga, te prihvatanje nedozvoljenih priloga.

Analitičar Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa (CCI) smatra da su pronađene nelegalnosti produkt želje stranki za većim sredstvima.

"Alarmantan je pokazatelj da su gotovo sve parlamentarne stranke kršile zakon o finansiranju političkih stranaka, najčešće s jednim jedinstvenim motivom- da raspolažu s više novca i da njime suvereno upravljaju. Ovo ne bi bilo toliko sporno, da preko 90% stranačkog novca nije iz budžete, tj. od naplaćenih poreza građanima i privredi", kaže Arapović.

Budžetsko finansiranje stranaka trebalo bi biti način sprječavanja korupcije i netransparentnog finansiranja izbornih kampanja, ali ono nije efikasno u BiH, smatra Arapović.

"Praksa u BiH pokazuje nešto potpuno suprotno – stranke su glavni generatori korupcije, za većinu potrošenog budžetskog novca nikome ne odgovaraju, novac troše netransparentno, a povrh svega bezbroj je primjera nelegalnih i neprijavljenih donacija", kaže on.

Revizori u izvještaje uključuju preporuke organizaciji nad kojom se revizija vrši. Primjeri preporuka organizacijama su "da vоdi еvidеnciјe о primlјenim donacijama i dа izdaje potvrde o prijemu istih", "dа sе nе finаnsirа iz izvоrа kојi su zаbrаnjеni zаkоnоm", "da uspostavi blagovremene, potpune i tačne evidencije o prihodima, rashodima i obavezama stranke". Većina stranaka nije ispoštovala ranije preporuke, a ako su preporuke i uvažene, one su tek djelimično ispoštovane.

Arapović misli da korijen problema leži u dosta fleksibilnom Zakonu o finansiranju političkih stranaka, te o skromnim kaznama koje se po ovom osnovu izriču strankama u slučajevima nelegalnosti. On tvrdi da ovakva situacija motivira stranke da svjesno krše zakon jer su izrečene kazne mnogo niže od nelegalne finansijske koristi koju su prethodno ostvarile.

"Načelno mislim da, ukoliko ne bude saglasnosti da se kaznene odredbe pooštre, i to ne samo u finansijskom smislu, već i zabranom kandidatura ili oduzimanjem mandata prekršiteljima zakona, a kontrole ne učine efikasnjim, da onda treba ukinuti izdašno budžetsko sponzoriranje stranaka. Tokom četverogodišenjeg ciklusa, iz raznih budžeta u BiH, strankama se daje preko 50 miliona KM. Poređenja radi, s ovim iznosom bi se mogao stabilizirati jedan penzioni fond. Čemu onda da im se daje novac, kada se već dvije decenije ne postiže svrha, već sa najvišeg nivoa promoviše bezakonje, lopovluk, korupcija i obijest", misli Arapović.