Klix.ba saznaje
6

Izručeni Lirim Bytyqi smješten u poseban odjel sarajevskog zatvora

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lirim Bytyqi (Bitići) zvani Svrka, kojeg se tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće 2007. godine u ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu, smješten je u poseban odjel Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Bytyqi je, uz ostalo, spominjan i kao glavnoosumnjičeni za ubistvo jednog od najutjecajnijih članova "sarajevskog podzemlja" i ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele, zbog čega slovi za opasnijeg zatvorenika. Smještan je, stoga, u poseban odjel KPZ-a u Sarajevu.

Jedno krilo zatvora, u potpunosti odvojeno od ostalih zatvorenika, izgrađeno je od posebnog materijala za profile kriminalaca sklone teškim krivičnim djelima, gdje se nalaze iza duplog sistema metalnih rešetki s dvostrukim zaključavanjem.

Kreveti su u osam soba odjela "S", kako saznajemo iz naših izvora, pričvršćeni za pod i postavljena su pancirna stakla.

U odjelu za zatvorenike osumnjičene za teška krivična djela, koji je osiguran posebnim patrol sistemom i videonadzorom, primjenjuju se dodatne aktivnosti i u svakom trenutku ga kontrolišu najmanje dva čuvara. Svakodnevno se vodi evidencija o kontroli dešavanja unutar ćelije i vrši kontrola službenim psima za pronalazak droge.

U KPZ-u Sarajevo nisu bili voljni da nam zvanično potvrde da li se Lirim Bytyqi Svrka nalazi u posebnom odjelu zatvora.

No, u odgovoru na naše pitanje šta podrazumijeva poseban odjel KPZ-a Sarajevo, takozvani zatvor unutar zatvora, naveli su da je odjel "S" sarajevskog zatvora izgrađen po uzoru na evropske zatvore s visokim stepenom sigurnosti.

"Kompletna infrastruktura ovih ćelija, s aspekta njihove izgradnje, rađena je po najkvalitetnijim eko normativima i vođeno je računa o bosanskohercegovačkim i evropskim zakonskim pravilima. Izgradnjom odjela 'S' su unaprijeđena prava zatvorenika, zagarantovana jednako kao i svim drugim pritvorenicima", navode u odgovoru iz KPZ-a Sarajevo.

Podsjećamo, Lirim Bytyqi je 28. marta izručen u BiH prema potjernici koja ga tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu.

Istu osobu se, zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem, sumnjičilo i za ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Međutim, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dokazana njihova umiješanost.

Podsjećamo i da je na Kosovu vođen proces protiv Nasera Kelmendija, a gdje je kao osumnjičeni izvršilac ubistva spominjan Strahinja Rašeta iz Šapca. Kelmendi je za ovo djelo pravomoćno oslobođen.