43. godišnjica smrti
37

Izložba posvećena Džemalu Bijediću otvorena u Mostaru: Sjećanja na velikog državnika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića u organizaciji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba u Spomen-kući ovog jugoslavenskog državnika pod nazivom ''Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020''.

"Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke koju sačinjavaju Hemeroteka, telegrami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, ličnosti iz političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu“, kazala je autorica i kustosica izložbe Indira Gaštan Bešo.

Naglasila je kako je na izložbi postavljeno 18 panoa, među kojima su fotografije Tita i Jovanke gdje odaju posljednju počast porodici Bijedić.

''Prispjelo je više od 10.000 telegrama s izrazima saučešća", naglasila je autorica.

Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno-političkog života Jugoslavije i organa društveno-političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, izrazi saučešća dolazili su iz raznih krajeva svijeta.

Izložbom su prikazani neki telegrami među kojima su oni iz SAD-a od predsjednika Geralda Forda, kraljice Margaret iz Danske, iz Velike Britanije od kraljice Elizabete, iz Njemačke, Turske, Kine.

Muzej Hercegovine Mostar i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu i djelu Džemala Bijedića, naglasio je kustos i historičar Muzeja Hercegovine Mostar Edin Mulović.

"Tu su novinski članci, fotografije iz života i neke lične stvari", kazao je Mulović napominjući kako Muzej Hercegovine svake godine priprema slične događaje povodom godišnjice smrti Džemala Bijedića, koji je veoma značajna ličnost za historiju BiH i historiju rodnog Mostara.

Džemal Bijedić je bio istaknuti političar u bivšoj Jugoslaviji i bliski saradnik tadašnjeg šefa države Josipa Broza Tita.

Bio je predsjednik Skupštine i obavljao brojne druge dužnosti te radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj gospodarstva, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na vrhuncu političke moći, 18. januara 1977. godine Džemal Bijedić sa suprugom Razijom i još šest članova posade poginuo je u avionskoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa, u avionu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo, pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima.