Ustavni sud FBiH
0

"Izjave da smo bili pristrasni su neprimjerene i neutemeljene"

FENA
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine s indignacijom odbija BiH bilo kakve mogućnosti uticaja na njegovo neovisno i nepristrasno odlučivanje u bilo kojem predmetu bez obzira na to da li dolazi iz političkih partija ili međunarodne zajednice, saopćeno je danas iz tog suda.

"Smatramo da su izjave kojima se to dovodi u pitanje potpuno neprimjerene i neutemeljene", navedeno je.

Ustavni sud FBiH je saopćenje ove sadržine uputio medijima uporedo sa svojom današnjom odlukom da se obustavlja postupak po zahtjevu dosadašnje predsjednice FBiH Borjane Krišto, koja je u međuvremenu povukla zahtjev.

Sud također navodi da je zahtjev za davanje njegovog pravnog mišljenja o novonastaloj situaciji vezanoj za izbor nove federalne vlasti uputio i dosadašnji dopremijer FBiH Vjekoslav Bevanda.

Oba predmeta imala su isti tretman kao i svaki drugi predmet, navodi u saopćenju Ustavni sud.

"Ne ulazeći u ciljeve koji su se htjeli postići povlačenjem ovih zahtjeva i praktično uskraćivanjem mogućnosti da jedina institucija koja je nadležna da cijeni usuglašenost osporenih akata s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine u formi odluke odnosno mišljenja iznese svoje pravno stajalište o nastaloj situaciji, smatramo da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine do sada, a tako će biti i ubuduće, isključivo u službi zaštite ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine.

To svakako podrazumijeva da nije i neće biti podložan bilo kakvim uticajima bez obzira na to otkud oni dolazili", citat je iz saopćenja Ustavnog suda.

Borjana Krišto, dosadašnja predsjednica Federacije BiH, uputila je 18. marta zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o izboru predsjednika i dopredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zatim odluke o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, kao i odluke o izboru radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ove odluke su donesene 17. marta na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda.

Bevanda je, pak, zahtijevao pravno mišljenje Ustavnog suda o istim odlukama.

Pripremajući se za predmet po zahtjevu Borjane Krišto, Sud je pribavio od Doma naroda stenograme s osporenim odlukama od 17. marta, a povodom Bevandinog zahtjeva zatraženi su stenogrami - zapisnici s konstituirajuće sjednice Doma naroda, kao i odluke koje je osporila Borjana Krišto.

Zatraženi su također stenogrami s konstituirajućih sjednica Doma naroda nakon izbora provedenih 2006. i 2002. godine, kao i stenogrami sa sjednica na kojima su donijete odluke te precizni podaci o sastavu Doma naroda po klubovima konstitutivnih naroda i ostalih, kao i po kantonalnim skupštinama iz kojih su delegirani članovi, i to sadašnji sastav sa sjednice od 17. marta te sastav Doma naroda iz prošla dva saziva.

Zatražena su i sva pravna tumačenja Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u vezi s konstituiranjem, sastavom i načinom odlučivanja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navodi Ustavni sud.

Traženi dokumenti koji se odnose na davanje mišljenja dostavljeni su 28. marta 2011. godine.

"Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u sličnim postupcima za ocjenu ustavnosti na javnim raspravama utvrđivao činjenice važne za konačnu odluku.

S obzirom na to da u zahtjevu predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine nije bilo spornih činjenica koje je neophodno neposredno, na javnoj raspravi, utvrditi, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je odlučio da nije potrebno otvarati javnu raspravu u ovome predmetu.

U pogledu zahtjeva dopremijera Vjekoslava Bevande za davanje mišljenja o navedenim aktima, sudska praksa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine je bila da Sud u takvim slučajevima predmet posmatra u širokom kontekstu okolnosti važnih za davanje mišljenja.

Pored ovoga, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je u ovom predmetu donio internu odluku da održi javnu raspravu u ovome predmetu jer smo, imajući u vidu svoju dosadašnju sudsku praksu kod načina odlučivanja u postupku davanja mišljenja, smatrali da postoje određene činjenice koje je neophodno neposredno utvrditi.

Navodi iz podnesaka kojim oba podnositelja zahtjeva povlače svoje zahtjeve pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja javne rasprave su potpuno izlišni ukoliko se uzmu u obzir ove činjenice i svi dokumenti pribavljeni u cilju potpunog sagledavanja oba ova predmeta", citat je iz saopćenja Ustavnog suda BiH.