BiH
5

Izgorjela bolnica u Bihaću!

Piše: E. G.
U požaru koji je u ranim jutarnjim satima zahvatio Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću izgorjela je centralna bolnička zgrada. Na sreću, povrijeđenih nije bilo, a svi pacijenti koji su se nalazili na tom odjelu brzo su evakuirani.

Kada je požar izbio nastala je opća panika, ali medicinsko osoblje, građani, policija i vatrogasci pomogli su evakuaciju pacijenata i gašenje požara. Blizu 400 pacijenata je evakuirano, a do jutros je požar ugašen. Prema informacijama kojima raspolažemo dio pacijenata je prebačen u Sanski Most. Iako se pojavila informacija da je jedan dio njih prebačen u Opću bolnicu Karlovac, to ipak nije tačno. Za Klix.ba je u toj zdravstvenoj ustanovi rečeno da su oni ponudili pomoć Kantonalnoj bolnici u Bihaću, ali da pacijenti nisu dovezeni, jer za tim nije bilo potrebe. No, kažu u Općoj bolnici Karlovac, ukoliko bude potrebe rado će primiti pacijente i pomoći.

Vatrogasci su duže od sat vremena vodili veliku borbu sa ogromnim plamenom koji je gutao sve pred sobom, a oko 3:40 sati požar je lokalizovan.

Ministar unutatarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić za Klix.ba je jutros rekao da je istraga o ovom strašnom događaju već počela tokom noći. Jedinice za protivpožarnu zaštitu i Krim-služba MUP-a USK su izašli sinoć na teren.

"Urađeno je ono što se moglo tokom noći vidjeti, a ono što je važnije je da su od jutros preduzete sve aktivnosti u pravcu rasvjetljavanja ovog požara. Nezvanična informacija je još uvijek to da je požar buknuo negdje na dijelu krova glavne zgrade i onda se jednostavno proširio. Krov je toliko suh i star tako da ga je vatra brzo zahvatila cijelog. Ono što je najveći problem za cijelu bolnicu je to što sada operativni trakt nije u funkciji. Takav nemamo više nigdje u kantonu. Naravno, problem je gdje god da je izbio požar, ali da je bar neka druga zgrada", kaže ministar Smlatić.

Požar se srećom nije proširio na ostala odjeljenja, odnosno klinike koje su fizički odvojene od centralne bolničke zgrade.

"Zamislite situaciju kada gasite krov, a ispod njega imate hiruršku operativni trakt, pa rentgen i ultrazvuk..., a odozgo ste primorani sipati tone i tone vode. To je strašno! Vatrogasci su stigli na vrijeme u najkraćem mogućem roku", kaže ministar.

Bihaćkim vatrogascima su pomogle i kolege iz Bosanske Krupe i Cazina. Prema informaciji koju smo dobili od prvog čovjeka Ministarstva unutarnjih poslova USK, evakuacija pacijenata i osoblja je obavljena maksimalno dobro i brzo.

"Bolnički radnici su bili maksimalno odgovorni, kao i pripadnici MUP-a, koji su priskočili u pomoć. Niko nije nastradao i to je najveći uspjeh", dodaje ministr.

U ovom dijelu bolnice nalazi se i Pedijatrija, a požar je prema sadašnjim informacijama buknuo upravo iznad nje.

Požar je ugašen i nema opasnosti da će vatra ponovo planuti.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Odluku o izdvajanju 100.000,00 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2013. godinu za pomoć Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" radi saniranja posljedica požara i zbrinjavanja ugroženih pacijenata i osoblja bolnice.