BiH
189

Izglađeni odnosi među članstvom SDP-a: Sutra izbor kandidata za gradonačelnika Tuzle

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Poljuljanim odnosima među članstvom Socijaldemokratske partije BiH u Tuzli, a posebno na relaciji Gradski odbor SDP – Kantonalni odbor SDP došao je kraj.

Naime, u nizu sastanaka koji su organizovani u proteklim danima, a kojima je prisustvovao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, došlo se do potpunog postizanja jedinstva.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, iz brojnih rasprava je proisteklo da SDP mora nastaviti sa kontinuitetom razvoja Tuzle u jedinstvu i zajedništvu.

"Kao i sve druge partije i SDP je imao u proteklom periodu određenih problema i nesuglasica. To je sasvim normalno, posebno u procesu demokratizacije. Okrenuli smo se tome da život građanima Tuzle i BiH učinimo boljim i ugodnijim", kazao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Slađan Ilić.

Prema riječima predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Envera Bijedića, sve stvari koje su u prethodnom periodu bile plod pojedinih razmimoilaženja moraju se staviti u stranu.

"Moramo kao SDP zbiti naše redove jer jedino on može odbraniti Tuzlu, Tuzlanski kanton, da ne kažem i državu, od velike pojave nacionalizma koji prijeti i koji se ujedinjuje. Nacionalne partije se ujedinjuju i lako sklapaju dogovore, a svi smo svjesni šta su tenacionalne partije svojim dogovaranjem napravile prije 24 godine. Ako sad pustimo i ako ne napravimo jedan lijevi blok partija koje bi trebale da budu pravi odgovor na takve nacionalne težnje, možemo ponovo doživjeti velike probleme na ovim prostorima", naglasio je Bijedić.

Gradonačelnik Tuzle i član Glavnog odbora SDP-a Jasmin Imamović, kaže da stranka ispred koje dolazi u većoj je prednosti od ostalih partija kada je u pitanju jedinstvo različitosti.

"Daleko je više toga što svakog člana SDP-a veže nego što nas razdvaja. Postojeće partije ne mogu reintegrisati BiH. Svjedoci smo i nagovještaja trećeg entiteta, odnosno nekih zabrinjavajućih dogovora, a nas veže odanost BiH i SDP-u. Smtaram da je ova stranka zajedno sa drugim lijevim partijama najveći faktor integracije u BiH. Nas veže naš grad i smatramo da je samo ovaj koncept vlasti koji nudi SDP dobar za Tuzlu, a da je ona nezamjenjiva u BiH", istakao je Imamović.

Bivši gradonačelnik Tuzle i "prijatelj SDP-a", kako su ga nazvali na press konferenciji, Selim Bešlagić kaže da se nesuglasice u ovoj partiji protežu već pola godine.

"Najbitnije je da smo se dogovorili da SDP mora povući građansku opciju u Tuzli i zadržati ono što se zove Tuzla. Mi započinjemo jedan novi period u kojem ćemo u kratkom roku prevazići sva pitanja koja smo do sada imali. Mislim da je to jedna od najpozitivnijih stvari koju vam danas saopštavamo", kazao je Bešlagić.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a, koja će biti održana sutra, bit će donesen pravilnik o kandidovanju, nakon čega će se pristupiti izboru kandidata za gradonačelnika Tuzle, potom kandidata za Gradsko vijeće Tuzla te za nosioce listi.