BiH
242

Izetbegović: Žao mi je što je Komšić otkazao posjetu Srbiji

Piše: J. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je žao što je drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić otkazao sastanak sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Komšić je sinoć izjavio kako neće ići u Srbiju nakon što je u Ujedinjenim nacijama održana debata o Haškom tribunalu, koju je sazvao predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić.

Izetbegović je kazao kako razumije razloge zbog kojih je Željko Komšić odlučio otkazati učešće na bilateralenom sastanku sa državnim vrhom Srbije koji će se održati u Beogradu 23. aprila.

On je dodao kako je spreman otići sam i neke stvari licem u lice raspraviti sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Mislim da Nikolić ne želi da vidi ili nije u stanju da sagleda prošlost i sve ono što je Srbija uradila u BiH i u bivšoj Jugoslaviji i da nije u stanju da vidi ustavno-pravni poredak BiH u kojoj ne postoje nikakve države osim države BiH", dodao je Izetbegović.

"Spreman sam otići u Beograd, sastati se sa Nikolićem i upozoriti ga na takve stvari. Želim mu reći da neće biti nikakve trgovine Republika Srpska za Kosovo. Do toga doći neće jer je to slijepa ulica. Ne postoje moralne, pravne ni historijske pretpostavke za jednu takvu trgovinu", kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predstedništva BiH će na sastanku Nikoliću kazati da ne vjeruje Dobrici Ćosiću koji tvrdi da je laž kroz historiju spašavala Srbe", pojasnio je Izetbegović.

On je dodao da se samo na istini i pravdi mogu graditi bolji odnosi.

"Neistine koje je Milorad Dodik mnogo puta iznosio, poput onih u Haškom tribunalu, kao i neistine koje je Nikolić u više navrata iznosio, neće donijeti dobro nikome, a naročito ne Srbiji i Srbima", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da  bi volio da ima bolju saradnju sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

"Mislim da je ono što je rekao jučer, izjavio u ljutnji. Mislim da su i riječi koje izgovara Nikolić ovih dana u vezi sa Kosovom izgovorene emocijama. Mislim da je pravi čas da ih se upozori da ne idu u tom smjeru, da ih se upozori na to šta je dobro za njihovu državu", kazao je Izetbegović.

"Na Kosovu je srbijanska država počinila nasilje nad albanskim stanovništvom", dodao je Izetbegović na današnjoj konferenciji za medije.