BiH
140

Izetbegović za Klix.ba: Izdvojeno mišljenje Rusije je očekivano, prije će reagovati Ustavni sud BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za Klix.ba je potvrdio da je izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH bilo i očekivano.

"Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom će donijeti štetu svima, i BiH, i RS-u, i regionu, a u konačnici i Rusiji", naglašava Izetbegović za Klix.ba

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIC-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema riječima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna jer traži isključivo ustupke RS-a, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov potrebno u ovom trenutku.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIC-a potreban konsenzus vjerovatno će se zakazati nova sjednica, na kojoj je potrebna prosta većina. glasova.

Osim OHR-a od kojeg se očekuje da reaguje i spriječi zakazani referendum u RS-u, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtjev da naredi odgađanje referenduma u entitetu Republika Srpska.

"Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati u visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica", naglašava Izetbegović za Klix.ba.