BiH
319

Izetbegović u Bužimu: Zadatak je očuvanje cjelovitosti i teritorijalnog integriteta BiH

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom večerašnjeg obraćanja na svečanoj akademiji povodom Dana 505. viteške brigade u Bužimu istakao je da je "u nemogućim uslovima brutalne agresije i nametnutog embarga, naš narod je, gotovo goloruk, ali uvjeren u pravednost svoje borbe, stao u odbranu svoje domovine", javlja Anadolija.

"Sve buduće generacije patriota ove države pamtit će to ostvarenje. Naša borba je bila pravedna. Istina je bila naše najjače oružje. Dostojanstvo je bilo prva linija naše odbrane. Današnji dan je dan ponosa. Ali i dan tuge. Dan suosjećanja sa onima koji su izgubili svoje sinove i kćeri. Dan sjećanja na najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine", naveo je Izetbegović.  

Čestitajući Dan 505. viteške bužimske brigade, Izetbegović je naveo je da je njen ratni put, put slave i pobjeda, put nesebičnog junaštva i stradanja: 471 bužimski heroj ugradio je svoj život u temelje slobode.

"Njihova je vječnost. Naša je obaveza da ih ne iznevjerimo. Da Bosnu i Hercegovinu, zemlju slobodnih i ponosnih ljudi, čuvamo i očuvamo za generacije koje dolaze. Svaki put kada učim Fatihu na mezaru bosanskih heroja, poput rahmetli Izeta Nanića, pitam se jesmo li ispunili njihov emanet. Pitam se ide li Bosna i Hercegovina u pravom smjeru kojim bi oni bili zadovoljni. Puno toga je urađeno u proteklih skoro dvije decenije", ocijenio j Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je  potrebno uraditi još mnogo toga da bismo osigurali budućnost za koju su se najbolji među nama borili, i dali svoje živote.

"Oni su se borili za opstanak ove zemlje u kojoj smo rođeni, za očuvanje tradicionalnih vrijednosti uz koje smo odgojeni, za ponos i dostojanstvo bosanskog čovjeka. Ni za jednu od tih vrijednosti ne možemo reći da je definitivno odbranjena i da ponovo ne može biti dovedena u pitanje. Postoje tri bitna zadatka čijim ostvarenjem ćemo najbolje ispuniti obavezu koju imamo prema našim herojima", zaključio je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi očuvanje cjelovitosti i teritorijalnog integriteta naše države.

Svako malo nam, naveo je Izetbegović, prijete referendumima o otcjepljenju, razdruživanjem, novim podjelama, trećim entitetom.

"Zato hoću upravo odavde, iz herojskog Bužima, da im jasno i glasno poručim: Od toga nema ništa! Nema referenduma, nema razdruživanja, nema novih podjela, nema trećeg entieta. Mogu pokušati prevariti još ponekog zanesenog birača na oktobarskim izborima. Ali nas ni prevariti ni uplašiti neće. Bosna i Hercegovina je pobijedila. I uvijek će da pobijedi. Uprkos svim prošlim, sadašnjim i budućim pokušajima da je unište. Poštovaće Bosnu i Hercegovinu, njen integritet i suverenitet", naglasio je Izetbegović. 

Jer ako je potcjene, dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, ako potcjene njenu snagu, njen prkos i ponos, "to će im se ponovo obiti o glavu". 

"Ima u našem narodu izreka: „Voda odtječe, a stijena ostaje.“ Bosna je stijena koja se ne može razbiti. Od nju su svi njeni neprijatelji razbili glave. Dušmani ove zemlje su prolazni – kao mutna voda koja će oteći. Prolazni su oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe. Za nekoliko decenija nećemo ih se više ni sjećati", poručio je Izetbegović.

Vrijeme je na strani onih koji vole ovu zemlju, istakao je, "onih koji grade zajedničku budućnost, onih koji rade za napredak Bosne i Hercegovine, onih koji je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu, pod okriljem Evropske unije i NATO saveza".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio je da se "možda ponekad čini da sve ovo traje predugo: Sve nas frustriraju stagnacija i zastoji, krize i prepirke".

"To upravo i jeste cilj onih koji kreiraju te krize, taj haos i beznađe. Oni žele da one koji ovu zemlju vole obeshrabre, da ih izmore. Budite uvjereni da se mi koji gradimo budućnost ove zemlje nikada nećemo umoriti. Niti ćemo ikada popustiti pred tim pritiscima. Mi na to nemamo pravo. Mi nemamo alternativu. Samo ćemo uložiti još veće napore da završimo posao koji smo započeli. Svi ti drski i bahati napadi na nas i našu zemlju nas samo čine jačim", poručio je Izetbegović.

Drugi zadatak je, ocijenio je Izetbegović, da nastavimo proces jačanja države.

Kompletna državna struktura mora biti, zaključio je, osnažena kadrovima koji su sposobni, iskusni i patriotski opredjeljeni.

"Paljevinu zgrade Predsjedništva i zastave Bosne i Hercegovine neće spriječiti oni koji su ratovali protiv ove države. A na čelnim pozicijama u državnim sigurnosnim agencijama skoro da i nema Bošnjaka. Zaustavljene reformske procese moramo odblokirati mudrom politikom. Nezrela, naivna i nadobudna politika je i dovela do sadašnjeg zastoja. Bog će suditi po namjerama. Istorija sudi po rezultatima. Zbog onih koji su htjeli više, svi smo dobili manje – bez obzira na njihove namjere. Obećavali su nemoguće, zbunjivali narod, urušavali pozitivne reforme, usporili nas. Rezultati njihove vladavine suprotni su obećanjima koja su davali", rekao je Izetbegović.

Treći zadatak, poručio je Izetbegović,  je da osiguramo održiv i pravedan ekonomski razvoj koji je u interesu sadašnjih i budućih generacija.

"Moramo graditi ekonomiju s više boljih radnih mjesta i većom društvenom jednakošću. U narednih osam godina mora biti kreirano 100.000 novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tu viziju možemo ostvariti ako iskoristimo prednosti koje imamo i prilike koje nam se pružaju. Imali smo osam loših godina, osam godina zastoja. Moramo osigurati da narednih osam godina budu godine razvoja, napretka i prosperiteta.Svaki put kada se nađemo pred teškim dilemama trebamo se vratiti izvoru sa kojeg smo krenuli", zaključio je Izetbegović.

Naglasio je da je ono za što smo se od početka borili - dostojanstvo.

Priča o našoj borbi, naveo je Izetbegović, je priča o odbrani našeg ponosa i dostojanstva.

"Branili smo naše pravo na život, na slobodu, jednakost i ravnopravnost. Branili smo i jačali našu državu. Stvarali smo prostor za afirmaciju naše vjere i našeg identiteta. Ta borba nije završena. Ona traje i danas. Danas je to borba protiv nezaposlenosti koja ponižava ljude, naročito mlade ljude. To je borba za uređeno društvo, državu i ekonomiju koji će pružiti istinsku šansu našoj djeci i osigurati im da žive u  blagostanju", naglasio j Izetbegović.

Borba je to protiv laži i izdaje, poručio je Izetbegović: Protiv pokušaja da se istina izvitoperi, da se istina i laž izjednače, da se svako vrijedan i zaslužan u našem narodu iskompromituje.

Suočavamo se, naveo je, sa stotinama problema i izazova.

"Sto pitanja traži sto odgovora. Ali ako bismo sve te odgovore trebali svesti na jednu riječ, onda bi ta riječ bila jedinstvo. Jedinstvo Bošnjaka, jedinstvo svih patriotskih snaga u Bosni i Hercegovini. Jedinstvo koje će nam vratiti snagu – snagu koja će nam vratiti poziciju u parlamentima i vladama, na mjestima na kojima se odlučuje o našoj i sudbini naše djece. Bošnjačkom narodu je potrebno političko jedinstvo", naveo je Izetbegović.

Potrebno je da se okupimo oko političke opcije, zaključio je Izetbegović, koja ima snagu uvjerenja, koja ispravno tumači šta je u najboljem interesu našeg naroda i koja čvrsto zastupa te interese u političkoj areni.

"Zrelost i jedinstvo – to je naš dug prema braniocima Bosne i Hercegovine", poručio je Izetbegović. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je prisustvovao i polaganju kamena temeljca za izgradnju islamskog kulturnog centra u Bužimu.