BiH
19

Izetbegović se sastao sa podsekretarkom UN-a Helen Clark

Klix.ba
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je podsekretaricu UN-a i administratoricu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

Konstatovano je da je saradnja Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija odlična, te da se UNDP pokazao kao vrijedan partner institucijama Bosne i Hercegovine u raznovrsnim programima društveno-ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući PBiH Izetbegović se zahvalio na pomoći koju je UNDP pružio Bosni i Hercegovini u sanaciji šteta nastalih tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

U razgovoru je posebno istaknut projekat „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNESCO i UNICEF u partnerstvu s Predsjedništvom BiH. Zajednički je ocijenjeno da se ovaj projekat pokazao izuzetno uspješnim u promovisanju dijaloga, razumijevanja i saradnje u BiH, naročito među mladim ljudima. Naglasivši da je proces pomirenja ključan za stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije, predsjedavajući Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo BiH opredijeljeno da se projekat „Dijalog za budućnost“ nastavi i proširi na druge države u regiji, s posebnim akcentom na pitanja mladih.

Podsekretarica Clark je također istakla kako UNDP čvrsto podržava nastojanja bh. vlasti na sprovođenju Reformske agende 2015.-2018. godine, kao i put BiH ka punopravnom članstvu u EU.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala je savjetnica Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Dejan Vanjek.