BiH
6

Izetbegović primio borce, poziv za uklanjanje krsta sa Zlatišta

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju Koordinacionog odbora boračkih organizacija, saveza i udruženja Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili predsjednik Suad Kulosman, Željko Panić i Kadrija Škrijelj.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u zemlji i problemima boračke populacije. Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja FBiH zahvalili su predsjedavajućem Izetbegoviću za kontinuiranu brigu koju vodi o ovoj populaciji, uz očekivanja da će imati njegovu podršku i u narednom mandatu. Također, izrazili su nadu da će vlast koja će biti formirana nakon oktobarskih izbora na najbolji način zakonski urediti oblast boračkih prava i zaštite. Borci posebno podržavaju ekonomski program predsjedavajućeg Izetbegovića i njegova zalaganja u privlačenju novih investicija, te pokretanja projekata koji omogućavaju novo zapošljavanje.

Predsjedavajući Izetbegović podržao je zahtjeve boračkih udruženja i istaknuo da i on i Stranka demokratske akcije uvijek u vrh prioriteta svog programa i djelovanja stavljaju brigu o demobilisanim borcima, RVI i šehidskim porodicama, te da će tako biti i ubuduće.

Predsjedavajući Izetbegović i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja FBiH pozvali su nadležne institucije da hitno uklone krst sa Zlatišta. Upozorili su da se radi o zlonamjernoj nacionalističkoj provokaciji koja vrijeđa žrtve opsade, njihove porodice i sve dobronamjerne građane Sarajeva i BiH. Posebno neprihvatljivim ocijenjena je zloupotreba vjerskog simbola u svrhu izazvanja međunacionalne mržnje, te podizanja tenzija koje mogu dovesti do pogoršanja sigurnosne situacije u zemlji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.