BiH
1.5k

Izetbegović: Ovo je pobjeda, Općina Centar je važnija od desetak drugih općina

Piše: N. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
SDA je potvrdila da je najjača stranka u BiH rekao je predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prvom obraćanju nakon lokalnih izbora u BiH.

Izetbegović je rekao da je koalicija SDA i SBB-a osvojila 34 načelničke pozicije, kao i najveći broj vijećničkih pozicija.

Izetbegović je rekao da je SDA izgubila neke načelničke pozicije ali ih nije osvojila neka druga stranka već su to uglavnom članovi koji su napustili SDA ili SBB.

Predsjednik SDA je dodao da se možda ne može govoriti o velikoj pobjedi ali se svakako radi o pobjedi SDA napomenuvši da je ova stranka uzela praktično sve u Kantonu Sarajevo koji je ekonomski jači od RS-a.

"Općina centar je važnija d desetak nekih drugih općina", rekao je Izetbegović.

Priznao je da je SDA izgubila Zenicu, Bihać, Visoko, Lukavac, Vareš, Zavidoviće, Bužim, Vitez, Maglaj i Kalesiju.

Izetbegović je rekao da je Ćamil Duraković najvjerovatniji načelnik Srebrenice te da se još ne može govoriti ko je konačni pobjednik. Dodao je da su oni učinili sve što je moguće da Duraković bude izabran, ali su se srpske stranke prvi put ujedinile.

Najavio je jačanje koalicije sa SBB-om koju smatra strateški važnom te je ponovo najavio pokretanje velikih projekata u BiH.

Izetbegović je rekao da će SDA nastaviti raditi ono što je radili i do sada, a prije svega pokretanje reformi i osiguravanje ekonomskog napretka te će se time odužiti svojim biračima.

Ponovio je da je FBiH u ovom trenutku najbolji dio Balkana te da se njegovo obećanje o otvaranju 100.000 radnih mjesta ostvaruje brže nego što je očekivao.

Za Fikreta Abdića je rekao d aje to osuđeni ratni zločinac i potrošeni političar koji nema snage da nešto značajno uradi.