BiH
208

Izetbegović: Oni koji su počinili genocid moraju to prihvatiti kao svoju najtamniju mrlju

Piše: N. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na današnjoj komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je teško na ovom mjestu bola i pitanje pronaći riječi kojima bi se opisala bol koja se osjeća među bijelim nišanima srebreničkih žrtava.

Izetbegović je rekao da je šutnja najbolji govor u ovakvim trenucima, dok je molitva jedina dostojna da zamijeni šutnju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zapitao i da li smo na putu ostvarenja pravde za žrtve genocida, dodavši da se mora riješiti pitanje ko je stajao na pravoj strani historije, čime bi se otklonile sve razmirice.

"Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, ali je najpotrebnija budućnosti", rekao je Izetbegović. Oni koji su počinili genocid moraju to prihvatiti kao najtamniju mrlju u svojoj historiji.

Politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti zauvijek napuštene, dodao je Izetbegović, uz napomenu da prošlost neće biti zaboravljena, ali da nas ne smije paralisati.

Prihvatanje istine prvi je korak ka pomirenju, smatra Izetbegović.

"Ono što je bilo ne može se promijeniti, može se samo pamtiti i bit će zapamćeno. Ali možemo mijenjati budućnost", rekao je Izetbegović.