BiH
0

Izetbegović: Nije loše da menadžer bolnice bude neko ko ima dobre veze

Piše: I. P.
Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u dnevniku TV1 iznio svoje stavove vezane za slučaj spajanja Opće bolnice "Abdulah Nakaš" i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Na pitanje novinarke da li treba doći do spajanja bolnica Izetbegović je odgovorio da na prvu nema odgovor na takvo pitanje.

"Ne znam, oni će raditi analizu i tu ne treba žuriti. To treba da urade stručni timovi i ministarstva na čijem je čelu SDA tako da se nadam da će tu dati doprinos i koalicioni partneri. Treba raditi na liniji jednostavnijih sistema i racionalizacije", rekao je Izetbegović koji je u opoziciji prepoznao svojevrsni kočioni sistem cijelog procesa.

"Oni su majstorski sve uvezali sa imenovanjem moje supruge (Sebija Izetbegović, op.a.) na poziciju direktora UKCS-a. Mislim da su ljudi nasjeli na priču da se to radi kako bi ona bila direktor dvije institucije. Ona je bila tri godine direktor Opće bolnice, i u tri godine se usluga u bolnici popravila. Ona je menadžer i zna da motiviše ljude da se dobro radi. Kroz tu bolnicu je u tri godine prošlo 700.000 ljudi, a kroz Klinički centar prolazi trostruko više. KCUS je doveden do duga od skoro 100 miliona KM, Opća bolnica koju je ona predvodila je vratila neke dugove", kazao je Izetbegović.

On je dodao kako misli da su pacijentima i bolnicama potrebni dobri menadžeri bez obzira kako se oni prezivaju.

"Možda, u slučaju KCUS-a kojem svi sada treba da pomognu, nije ni loše da menadžer bude neko ko ima dobre veze. Ona sjedi na užarenoj stolici i neće biti jednostavno nekim ljudima uskratiti privilegije", zaključio je Izetbegović.