BiH
44

Izetbegović: Nadam se da probleme neće praviti oni koji su izgubili na Kongresu SDA

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu kako se nadao da neće doći do toga da Demokratska fronta podnese ostavku u Vladi FBiH, te da je učinio sve da do toga ne dođe.

"Nadao sam se da će sa nama izdržati ovaj pritisak, nažalost odustali su. To je njihov izbor. Ova zemlja mora naprijed, mora usvojiti reformske zakone i SDA će nastaviti to raditi s DF-om ili bez njih", rekao je Izetbegović.

Istakao je kako nije vodio nikakve razgovore s predstavnicima drugih stranaka o formiranju novih koalicija, te da misli da neće doći do problema u vlasti na državnom nivou.

"Nadam se da neće praviti problem oni koji su izgubili na izborima na Kongresu SDA. Imat ćemo u vidu njihovo ponašanje i nadamo se da neće raditi protiv svoje stranke i države BiH", naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je dodao kako očekuje da Srbija riješi novonastalu situaciju u vezi sa hapšenjem Nasera Orića u Švicarskoj. Naglasio je da u ovom trenutku ne postoji stvar niti situacija koja bi poboljšala odnose BiH i Srbije.

"Redovno smo u vezi preko diplomatskih kanala sa Srbijom i Švicarskom. Ta Interpolova potjernica je obrisana, navodni zločini su se desili u BiH i to je u nadležnosti našeg Tužilaštva. Ako to imaju u vidu, mislim da će pustiti Orića. Ovo je bio prst u oko BiH koji se dogodio 15 dana pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici", rekao je Izetbegović.

Istakao je kako su Orić, Fejzić i Duraković pretreseni na ružan način i da to tako nije trebalo biti učinjeno.

"Pozvao sam švicarskog ambasadora i pitao da li je ovo neki novi odnos Švicarske prema Bošnjacima i Srebrenici. Nisu trebali tako postupiti", zaključio je.