Istambul
0

Izetbegović na poziv Erdogana učestvovao na Samitu lidera promjena

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je danas, na poziv premijera Vlade Republike Turske Tayyipa Erdogana, uzeo učešće u Samitu lidera promjena koji se održava u Istanbulu. Ovaj Samit ima za cilj kreiranje godišnjeg foruma u kojem će se sa globalne tačke gledišta diskutovati o međunarodnoj politici i odnosima snaga u budućnosti .

Samit je također posvećen i analizi značajne uloge koju nova, stabilna i razvijajuća Turska ima u svjetskoj politici, te procesima regionalne saradnje. Učesnici ovog prestižnog okupljanja su eminentni politički lideri, ugledni akademici, kao i vodeći poslovni ljudi iz cijelog svijeta. Među njima je predsjednik Republike Turske Abdullah Gül, premijer Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, sedmi generalni sekretar UN-a Kofi Annan i bivši potpredsjednik SAD-a All Gore.

Govoreći na panelu “Balkan i Turska, od prošlosti ka budućnosti“, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je između ostalog dao jednu historijsku perspektivu razvoja odnosa na Balkanu, sa posebnim osvrtom na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine. Utvrdio je da je od krucijalne važnosti da se cijeli Balkan, a samim tim i BiH, što prije nađu u okrilju EU i NATO-a jer je to najbolji put za osiguravanje dugoročne sigurnosti i stabilnosti regije. Prema njegovim riječima, svako moguće kašnjenje na tom putu prijeti neizvjesnošću i negativnim posljedicama. Ponovio je svoje od ranije poznato stanovište da se na Balkanu moraju podržati procesi integracija, a obeshrabriti ideje i procesi koji insistiraju na daljim dezintegracijama.

Na kraju vrlo zapaženog izlaganja, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznio je očekivanje da će i Turska biti primljena u EU. Izrazio je iskreno ubjeđenje da Evropa ne treba da poklekne pred predrasudama, te da samo može imati koristi od ovako dinamične, razvijene i demokratske države kakva je današnja Turska.

Inače, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se na marginama Summita sastao s premijerom Vlade Republike Turske Tayyipom Erdoganom, s kojim je između ostalog razgovarao i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje. Pozvao je na zajedničke poslovne poduhvate turskih i bosanskih firmi u našoj zemlji, kao i na tursku finansijsku podršku takvim projektima. Turski premijer Erdogan je obećao takvu vrstu podrške.