BiH
15

Izetbegović i Čović povodom Dana državnosti: Ne treba sumnjati u ravnopravnost naroda

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je večeras u palati Predsjedništva Bosne i Hercegovine održan svečani prijem povodom sutrašnjeg Dana državnosti. Domaćini prijema bili su članovi Predsjedništva Bakir izetbegović i Dragan Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Bosna i Hercegovina ide putem integracija u Evropsku uniju i NATO, a da Reformska agenda daje dobre rezultate.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH danas usvojilo vrlo važan dokument koji bi trebao značiti aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u početkom iduće godine, a da je u septembru prihvaćena aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

"Reformska agenda daje dosta dobre rezultate koji otvaraju svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući tome u prošloj godini prikupljeno je skoro milijardu KM više u odnosu na godinu ranije, imamo oko 26.000 više zaposlenih i mislim da smo pred 'bumom' u izgradnji infrastrukturnih objekata i da stvari idu naprijed", kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu na prijemu povodom Dana državnosti BiH da je opredjeljenje svih naroda BiH da njihova zemlja bude državna zajednica ravnopravnih naroda i građana na poseban način iskazano prije 73 godine, pretočeno u referendumsko pitanje 1992., a potom uvršteno u Dejtonski ustav.

"Državnost Bosne i Hercegovine neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter i pluralitet društva. Odstupanje od te vizije i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, sasvim svejedno da li na prostoru cijele BiH ili samo jednog njenog dijela, najveća je prijetnja njenoj državnosti koju na poseban način večeras slavimo", rekao je Čović.

Istakao je da ne treba ni najmanje sumnjati da će konstitutivnost i ravnopravnost naroda i jednakost svih građana, ostati temeljna odrednica i usmjerenje nakon svih budućih izmjena Ustava BiH, koje će tu ravnopravnost i jednakost morati harmonizirati, dalje afirmirati i implementirati.

Kao i svake godine nakon rata, niti ovoga puta svečanosti nije prisustvovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a. Mladen Ivanić se pridružio svojim prethodnicima koji na 25. novembar ne gledaju kao zajednički praznik svih naroda u BiH.