BiH
121

Izetbegović: Često dogovorimo funkcionisanje koalicije, ali nikada ne preciziramo ko treba nešto uraditi

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Član Predjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka sa liderima stranaka koje čine koaliciju u FBiH, Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, kazao je da često dogovore funkcionisanje koalicije, ali da je problem jer ne definišu ko treba da uradi određenu stvar.

Izetbegović, Čović i Radončić danas su ponovo razmatrali ključne probleme koje koče funkcionisanje koalicije, poput rada Parlamenta FBiH, određenih imenovanja, ali i infrastrukturnih projekata koji su u blokadi.

"Problema će i dalje biti, ali oni nisu takvi da nas trebaju brinuti i tu smo da ih rješavamo. Parlament FBiH je u nekom zastoju već četiri mjeseca, a u narednim danima imat ćemo intenzivne razgovore sa ljudima iz svojih stranaka, a koji su u Parlamentu FBiH", kazao je Izetbegović.

On je dodao kako često bude nekih stvari oko kojih se lideri dogovore, ali opet stvari ne profunkcionišu.

"Često se dogovorimo, ali mi ne preciziramo ko to treba nešto uraditi i onda svako misli da smo sve dogovorili. Ovaj put ćemo precizirati i nosioce tih aktivnosti", poručio je Izetbegović.

U četvrtak će lideri raspravljati o stavljanju BiH na crnu listu kada su u pitanju banke, a Izetbegović je istakao kako je to posao za državni nivo, te da ima nekih stvari koje nisu urađene u RS-u.

Naglasio je i da SDA neće raspravljati o rješenju pitanja Sejdić-Finci dok koalicija u potpunosti ne profunkcioniše.

"Pitanje Sejdić-Finci nećemo moći rješavati dok koalicija ne počne funkcionisati, moramo imati snažan zamah za tu temu. Mi insistiramo na Reformskoj agendi i na rješavanju pitanja koja će poboljšati život građana. S druge strane pitanje Zakona o igrama na sreću je dogovoreno u Vladi FBiH i treba da prođe i u Domu naroda Parlamenta FBiH", istakao je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentarisao i najavu Milorada Dodika da će tražiti vraćanje 83 nadležnosti sa državnog na nivo entiteta, poručivši da se samo može ići naprijed, jer ako se bude išlo nazad Bošnjaci će tražiti povratak na Ustav Republike BiH.