BiH
417

Izetbegović: Cerić će izazvati podjele među Bošnjacima i u IZ BiH

Klix.ba
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da kandidatura dr. Mustafe Cerića na izborima za novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH može da izazove podjele unutar Bošnjaka.

"Naravno, svako od nas donosi svoje odluke. Gospodin Cerić ima pravo na tu odluku, ali treba voditi računa o reperkusijama te odluke. Na koji način će se to odraziti na eventualne podjele među Bošnjacima, podjele unutar Islamske zajednice. Njegova odluka je njegova stvar, ali da sam na njegovom mjestu razmislio bih dva-tri puta prije nego donesem takvu odluku. Može dovesti do novih podjela, animoziteta, konflikata... A treba nam jedinstvo u ovom trenutku", kazao je Izetbegović.

Upitan o kandidatima SDA za izbore, Izetbegović je rekao da će ta stranka imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da su "njegove šanse solidne". O kandidaturama će se odlučivati u narednih mjesec dana.

"Vjerovatno se može desit da me SDA kandidira", rekao je Izetbegović.

Ne optužujemo srpski narod

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da neće doći na obilježavanje 100. godina Prvog svjetskog rata jer u Sarajevu "optužuju njegov narod", Izetbegović se upitao otkud predsjedniku Srbije takav stav.

"Ne znam otkud Radmanoviću, sad i Nikoliću takav jedan stav. Na čemu ga baziraju? Do sad ga nije bilo. Niko ne kani preispitivati historiju, utvrđivati ko je kriv, optuživati, čak i počinioca atentata, a kamoli narod cio narod. Ne znam na čemu temelje takav stav i odluke. Kanimo pokušati zaokružiti 100 godina konflikata, izvući pokušaje na bazi ovih sto godina, stoljeća ratova. Želimo trasirati put za 100 godina mira", kazao je on.

Osvrćući se na ploču koja je postavljena na Vijećnicu u znak sjećanje na spaljivanje simbola Sarajeva, Izetbegović je rekao:

"Što se tiče ploče koja je postavljena na Vijećnicu u vrijeme kada je ona spaljena, treba podsjetiti da je to vrijeme spaljivanja porodilišta, Orijentalnog instituta, Zetre, olimpijskih objekata, vrijeme kad je krenuo genocid... U Sarajevu je ubijeno blizu 12.000, među kojima 1.600 djece, među njima i dosta Srba. Postavljena je ploča koja govori o zločincima. Ta ploča je ogledalo šta se dešavalo. Ne treba ljutiti na ogledalo ako pokazuje ružnu sliku, a pokazuje. Nadam se da će Radamanović i Nikolić promijeniti stav. Nemamo namjeru optuživati narod sa kojim živimo u BiH i na Balkanu. Imamo namjeru optuživati zločince, ali ni to nećemo raditi u ovom trenutku. Uputit ćemo poruke za 100 mira".