Potpisan ugovor
35

Izdvojeno pola miliona KM za žrtve porodičnog nasilja koje se nalaze u sigurnim kućama u FBiH

A. Ku.
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne poltike
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne poltike
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s direktoricama ženskih nevladinih organizacija koje u svom djelokrugu rada obuhvataju i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja kroz projekte sigurnih kuća.

Povod sastanku je potpisivanje ugovora o sufinansiranju zbrinjavanja žrtava nasilja u sigurne kuće koje Ministarstvo finansira transferom koji se realizuje kroz javni poziv.

Ove godine predviđeni iznos od 500.000 KM u cijelosti je realizovan shodno zahtjevima sigurnih kuća i iskazanim potrebama u prijavi na javni poziv, a kako je tokom sastanka istakao ministar Delić, sigurne kuće bit će prioritet u programima i mjerama Ministarstva.

Najavio je i da su već pokrenute aktivnosti da se finansiranje rada sigurnih kuća prepozna u budžetu Ministarstva kako bi se na taj način sistemski riješilo finansiranje zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, te kako ono ni na koji način ne bi bilo ovisno, ni o volji pojedinaca, ni o ispunjenosti tehničkih uslova javnih poziva.

Predstavnice ovih udruženja istakle su nadu i ohrabrenje ministrovim dosadašnjim zalaganjem da će sigurnim kućama i zbrinjavanju žrtva porodičnog nasilja, posebno djece koja su sve češće žrtve porodičnog nasilja, biti posvećena veća pažnja.

Saradnju s ministrom Delićem ocijenile su kao početak transformativnih procesa kada je u pitanju saradnja nevladinog i vladinog sektora.

Na području Federacije BiH djeluje pet sigurnih kuća i to po jedna u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli.