BiH
0

Izdat certifikat o spremnosti BiH za čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka

FENA
NATO tim za certifikaciju Sporazuma o sigurnosti izdao je 23. augusta zvanični certifikat o spremnosti BiH za prijem, čuvanje i upotrebu NATO povjerljivih podataka, nakon završene posjete pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za sigurnosne poslove Thomasa McKeevera našoj zemlji i susreta sa bh. zvaničnicima.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, sigurnosni sporazum BiH sa NATO potpisan je 16. marta ove godine prilikom prve službene posjete generalnog sekretara NATO-a Jaap de Hoop Scheffera BiH.

U periodu od samo pet mjeseci od potpisivanja Sporazuma, institucije BiH su prihvatile i uspiješno implementirale sve elemente neophodne za dostizanje standarda u zaštiti i upotrebi NATO povjerljivih podataka.

Certificiranjem ovog sporazuma BiH stiče mogućnost da otvori svoju Misiju unutar štaba NATO u Briselu. Radi se o izuzetnom priznanju kojim BiH izravno ulazi u krug zemalja koje uživaju puni kredibilitet od NATO-a i postaje aktivni učesnik regionalne i međunardne sigurnosti i stabilnosti.

BiH je prva, od tri zemlje (BiH, Srbija i Crna Gora) primljene u decembru 2006. godine u NATO Program partnerstvo za mir, predala Prezentacijski dokument, izradila Individualni partnerski programa i ušla u Proces plana i revizije.

U septembru ove godine se očekuje izrada Partnerskih ciljeva u okviru Partnerstva za mir sa NATO.

U BiH postoji opredjeljenost da se saradnja sa NATO savezom do kraja godine podigne na nivo saradnje u okviru Individualnog akcijskog plana partnerstva, čime se našoj zemlji otvaraju vrata da do 2009. godine uđe u Akcijski plan partnerstva (MAP), što je korak do punopravnog članstva u NATO, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.