Koalicija "Pod lupom"
54

Izborne nepravilnosti u Prijedoru: Sa broja PIO-a pozivali birače da glasaju za kandidata

V. K.
Biračka mjesta u Prijedoru na kojima građani imati priliku birati novog gradonačelnika otvorena su od 7 ujutro, a predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabilježili su i određene nepravilnosti.
Kako se navodi, skoro na polovini biračkih mjesta (47 posto) zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja. Također, na više od polovine biračkih mjesta (56,5 posto) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača s biračkog mjesta, jer nisu bili na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Od nepravilnosti pri procesu glasanja, posmatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili da na jednom biračkom mjestu birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na drugom biračkom mjestu dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata.

Građani bez propisne identifikacije, kršenje izborne šutnje

Od ostalih nepravilnosti koje se odnose na izborni dan, Koalicija "Pod lupom" zabilježila je do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije.

"Na jednom biračkom mjestu je bilo otvoreno nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Na svakom petom biračkom mjestu zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini", navodi se.

Također, navedeno je kako je kršenje izbore šutnje zabilježeno u centru Prijedora i odnosi se na upotrebu interaktivnog bilborda.

Koaliciji "Pod lupom" prijavljena su i dva slučaja kršenja izborne šutnje na društvenim mrežama.

"U slučaju utvrđivanja vlasništva stranice na društvenim mrežama, 'Pod lupom' će navedene prijave obraditi i uputiti prema CIK-u BiH", saopćeno je.

Na kraju, iz ove organizacije su naveli kako su posebno zabrinjavajuća dva slučaja koja su prijavili građani.

"Odnose se na pritiske na birače za glasanje za jednog kandidata s broja telefona koji je registrovan na Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a - poslovnica Prijedor. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Prijedor MUP-a RS-a", saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".