BiH
205

Izbori u SAD-u: Za demokrate bitni glasovi bošnjačke dijaspore u Iowi, lokalni džemat posjetila i Madeleine Albright

Klix.ba
Kako se približava 8. novembar i predsjednički izbori u SAD-u borba između Donalda Trumpa i Hillary Clinton sve je veća, a naročito je važno prigrabiti glasove manjina, koji u nekim državama mogu biti od velikog značaja.

Bivša državna sekretarka SAD-a Madeleine Albright prije nekoliko dana posjetila je bošnjački džemat u Iowi, odnosno Islamski obrazovni centar EZAN. Domaćini nekada jednoj od najmoćnijih žena svijeta bili su Muhamed Tursunović, imam Nijaz efendija Valjevčić, koji se također obratio prisutnima te Miyoko Hikiji, koja je iz Iowe kandidatkinja Demokratske stranke za američki Senat.

"Kao jedna od najvećih zajednica interesantni smo i kao biračko tijelo, ali posjeta gospođe Albright zvanično nije bila niti je najavljena kao predizborna kampanja. Vrata naše zajednice su svima otvorena posebno dobronamjernicima", kazao je za Klix.ba efendija Valjevčić.

Albright je u svom obraćanju naglasila prijateljske odnose prema BiH te je spomenula pozitivno mišljenje Hillary Clinton o BiH.

"Mali je broj Bošnjaka u SAD-u koji su protiv Hillary Clinton i većina po mojoj procjeni će glasati za nju. U ovom momentu jasno je da Demokratska stranka više odgovara muslimanima i oni koji prate medije imali su priliku vidjeti da muslimani širom Amerike organiziraju skupove podrške demokratama", kazao je Valjevčić i dodao kako je Albright sama izrazila želju da posjeti bošnjačku muslimansku zajednicu u Iowi.

Iz Islamskog obrazovnog centra EZAN ističu da su otvoreni i za posjetu američkih državnih službenika iz reda republikanaca te da će i oni biti dočekani na sličan način.

U Iowi trenutno živi oko 15.000 Bošnjaka, mahom ljudi koji su tokom rata u BiH izbjegli u SAD.