Državno pitanje
5

Izbor sudije u Ustavni sud BiH će malo sačekati: SDP za sada neće podržati predložene kandidate

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako je jučer zasjedala Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i iako i danas treba zasjedati, kako Klix.ba saznaje neće doći do dogovora o prijedlogu kandidata za novog sudiju Ustavnog suda.
Naime, spomenuta komisija treba dostaviti prijedlog kandidata Predstavničkom domu na glasanje. Može dostaviti ime jednog kandidata, što je u ovom slučaju prvorangirani Marin Vukoja, kojeg se povezuje sa bliskost HDZ-u, a mogu i dva kandidata. A drugorangirana je sutkinja i članica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan.

Komisija ima 11 članova i to Mladen Bošković (HDZ), Damir Mašić (SDP), Antonio Sesar (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Feliks Vidović (HDZ), Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Dragan Mioković (NS), Rasim Smajlović (NiP), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

Za donošenje odluke potrebno je šest glasova.

U posljednja dva dana ovo pitanje je izazvalo buru reakcija, a najglasniji su iz SDA i DF-a. Poručuju da bi izbor Vukoje u Ustavni sud BiH bio loš potez za državu jer se radi o instituciji koja je posljednja brana na brojne antiustavne i antidržavne poteze, prije svega Milorada Dodika.

Ipak treba reći i da je SDA dala alibi u prošlosti izborom svojih stranačkih kadrova u Ustavni sud poput Mirsada Ćemana ili ranije Seade Palavrić. Međutim, ono što stranke koje danas odlučuju o tom pitanju trebaju biti svjesne, jeste da ne bi trebali slijedili poteze SDA, protiv koje su se borili.

Zbog nepostojanja saglasnosti da se donese odluka koliko će kandidata biti predloženo Predstavničkom domu na glasanje, jučerašnja sjednica komisije je prekinuta. A kako Klix.ba saznaje današnja sjednica vjerovatno neće biti ni održana, iako je bila najavljena.

Prema izvorima Klix.ba SDP nije spreman da u datim okolnostima učestvuje u bilo kakvom odlučivanju te zbog toga će izbor novog sudije u Ustavni sud sačekati.

To je isto tako indikativno i zbog činjenice da bi Ustavni sud 24. marta trebao odlučivati o apelaciji Željka Komšića protiv nametnutih odluka visokog predstavnika o izmjenama izbornog zakona i Ustava FBiH.

A s obzirom da se radi o izuzetno važnoj odluci, jer sudija koji bude izabran u Ustavni sud tu ostaje do navršene 70. godine, jasno je da ne postoji prostor za grešku.