Bio raspisan konkurs
7

Izabrano idejno rješenje za gradnju vidikovca iznad Banje Luke

B. R.
Idejno rješenje za vidikovac iznad Banje Luke (Foto: Grad Banja Luka)
Idejno rješenje za vidikovac iznad Banje Luke (Foto: Grad Banja Luka)
Banjalučka vlast je predstavila arhitektonsko rješenje prema kojem će biti napravljen vidikovac iznad grada.

Riječ je o rješenju izabranim na konkursu, a čiji su autori Aleksandar Brelak, Bojan Vučen i Dragan Zrnić, saopćila je gradska vlast. Vidikovac će se nalaziti na Banj brdu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) je izjavio da je ovo prvi vidikovac na Banj brdu te da će biti, kako je naveo, nova, čarobna razglednica.

Kako je naglasio, uskoro se kreće u realizaciju idejnog rješenja koje je ocijenjeno kao najbolje na konkursu.

Izabrani rad među deset pristiglih na konkurs iskazuje, kako je naglašeno, tri teme: prirodu, ograničenje i proporciju, dok dizajn vidikovca ističe važnost posmatranja prirode i podstiče stvaranje individualne veze i dijaloga posjetioca s prostorom.

U obrazloženju nadležne komisije je navedenoi da je konkursni rad prikazao dizajn tečnog i talasastog scenskog vidikovca, zamagljujući granicu između skulpture i interaktivnog dijela arhitekture.

"Struktura stvara javni prostor koji razvija osjećaj jedinstva između brda, čovjeka i grada. Impresivan i dizajnerski savremen oblik scenskog vidikovca je neprekidan i predstavlja dinamiku šetališnog toka staze u kontinualnom kretanju", obrazloženo je.

Pobjednički rad bit će i nagrađen sa 6.000 KM, saopćili su iz Gradske uprave Banje Luke.