Skupštinsko pitanje
2

Iz sarajevskog preduzeća Rad odgovorili: Da li se na deponiji Smiljevići mjeri radioaktivnost?

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Da li se provjerava da li među otpadom koji se odlaže na sarajevskoj deponiji Smiljevići postoji onaj koji je radioaktivan i da li je ikada na ovoj deponiji mjeren nivo radioaktivnosti - pitanja su zastupnice Naroda i pravde (NiP) u Skupštini Kantona Sarajevo Danijele Kristić.

Na oba pitanja odgovorili su joj iz preduzeća Rad koje upravlja ovom deponijom.

"Kućni otpad koji operator preduzeće Rad prikuplja s područja Kantona Sarajevo, po svom fizičko-hemijskom sastavu nema karakteristike radioaktivnog otpada te se iz tog razloga ne vrši njegova kontrola na radioaktivnost. Izuzetak predstavljaju slučajevi kada na deponiju otpad dovezu treće osobe, zbog čega se tada vrši kontrolni pregled i detekcija jonizirajućeg zračenja specijalnim mjernim instrumentom", naveli su.

U Radu tvrde da su provjerili da li postoji radioaktivnost na površinama deponije.

"Odmah po nabavci specijalnog mjernog instrumenta za detekciju radioaktivnosti (Geiger-Mullerovo brojilo) izvršeno je kontrolno ispitivanje aktivnih i neaktivnih ploha deponije komunalnog otpada, kao i ostalih objekata i sadržaja na deponiji. Tom prilikom na brojčaniku instrumenata zabilježene su dozvoljene vrijednosti jonizirajućeg zračenja", ukazali su iz preduzeća Rad.