BiH
18

Iz BiH poštom ne možete slati opremu koja ima baterije, USB kabl ili stick

Piše: A. B.
Foto:Arhiv/Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Čitatelj portala Klix.ba je, koristeći usluge Javnog preduzeća (JP) BH Pošta dobio informaciju da se nijedna vrsta kabla, kao ni većina elektronike ne može poslati avionskim prijevozom van Bosne i Hercegovine. U svom pismu je objasnio kako su neki od primjera USB kabl za mobitel, kao i PC USB WiFi stick. Iz JP BH Pošta objašnjavaju kako predmet pošiljke ne može biti oprema koja u svom sastavu ima baterije.

Čitatelj nam je kazao kako nigdje nije uspio naći relevantnu informaciju, a iz JP BH Pošta ističu da, kada je riječ o otpremi pošiljaka u međunarodnom poštanskom prometu sa sadržajem koji sadrži elektroničku opremu, u poštanskim pošiljkama koje se predaju na otpremu u ovom preduzeću sadržaj ne može biti oprema koja u svom sastavu ima baterije.

"Shodno aktima Svjetskog poštanskog saveza (UPU) i članom RC 123 istog, zabranjene su za transport ćelije i baterije koje su instalirane u opremi iz sigurnosnih razloga, jer mogu dovesti do opasnog razvoja toplote, požara ili kratkog spoja. Cargo služba Međunarodnog aerodroma Sarajevo je kao ovlašteni handling agent za sve aviokompanije koje vrše prijevoz pošte iz Sarajeva, striktno zabranila prijevoz svih vrsta baterija te nismo informirani da se ne mogu slati USB kabl ili stick", naveli su za Klix.ba iz JP BH Pošta.

Navode također kako postoji spisak predmeta koji je dostavio Međunarodni aerodrom Sarajevo, a koji, kako ističu, može pomoći korisnicima u pogledu informiranja o tome koje predmete mogu ili ne mogu slati u međunarodnom poštanskom prometu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su nam kazali kako nemaju bilo kakve informacije o zabrani nošenja kablova i određene elektronike u aviosaobraćaju. Dodatno navode kako imaju saznanja da sve aviokompanije imaju zabranu nošenja aparata Galaxy Note 7 te da se o tome putnici informiraju na svakom letu prije polijetanja.