BiH
0

Iz Austrije više od 1,5 miliona KM za podršku visokom obrazovanju u BiH

FENA
Austrijska vlada uspješno implementira projekt "Podrška visokom obrazovanju u BiH", a vrijednost implementiranih projekata je više od 1,5 miliona KM. Projekt se finansira putem Austrijske razvojne kooperacije (Austrian Development Cooperation), putem WUS-a Austria (World University Service) kao implementatora.

U petak 30. novembra u Sarajevu bit će upriličena svečanost prezentacije rezultata i dodjeljivanja nagrada "Course Development Program +“ (CDP+) i "eLearning-eContent Program” (eCP).

Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer će na tom skupu uručiti nagrade najuspješnijim sudionicima i obratiti se prisutnima.

Tokom dvije godine uspješne realizacije svih projekata, putem CDP+ programa je uspješno modificirano i usklađeno s bolonjskim principima 39 kurseva na svih osam javnih bh. univerziteta.

Program u vrijednosti 600.000 KM bio je namijenjen profesorima i asistentima svih bh. univerziteta kao mjera podrške pri usklađivanju njihovih kurseva s bolonjskim standardima.

Tri najbolje ocijenjena kursa/projekta koji su imali najveći utjecaj na razvoj visokog obrazovanja kroz uspješnu izmjenu nastavnog plana i programa će na svečanosti biti nagrađena s 2.000, 1.500 i 1.000 KM. Bit će dodijeljena i nagrada od 2.000 KM za najbolji elektronski kurs.

"Ova simbolična svečanost prilika je da se istaknu pozitivni pomaci u reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i primjeni Bolonjske deklaracije na univerzitetima. U tom smislu, austrijska Savezna vlada namjerava ustrajati na opredjeljenju svrsishodne konkretne pomoći u ovoj oblasti, kao jednoj od suštinski važnih za evropski put ove zemlje“, kaže ambasador Almhofer.