BiH
35

Ivanković Lijanović i Bahilj došli na posao: Sud BiH im nije izrekao zabranu

Piše: E. Gorinjac
Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj
Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj
Federalni ministri Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj koji su u petak pušteni iz pritvora odlukom Suda BiH, pojavili su se jutros na svojim radnim mjestima.

U Federalnom ministarstvu trgovine u Mostaru su nam potvrdili da je ministar Bahilj došao na posao, ali da se "trenutno nalazi na sastanku izvan ureda".

U Fedralnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jutros se činilo kako je ministar Ivanković Lijanović došao na posao, ali da je postao nevidljiv uposlenicima, budući da su nam davali odgovore kako ga nisu vidjeli ili da ne mogu o tome govoriti.

Nakon izvjesnog vremena, ipak su potvrdili da je ministar došao na posao i da ga "obavlja bez ikakve zabrane".

Inače, odlukom o puštanju na slobodu, Sud BiH je naložio i određene mjere zabrane za njih, a to su mjera zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja sa određenim licima i naloženo im je obavezno javljanje nadležnom organu jednom sedmično.

Međutim, u Sudu BiH za Klix.ba je pojašnjeno da Ivanković Lijanović može obavljati funkciju ministra i da se zabrana poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti odnosi na firmu Lijanovići. d.o.o. Također, Sud BiH je naložio Ivankoviću Lijanoviću da ne smije napuštati Kanton Sarajevo.

Ista zabrana se odnosi i na ministra Bahilja. Njemu također nije zabranjeno obnašanje dužnosti federalnog ministra, već je izrečena zabrana u odnosu na firme koje su predmet istrage.

Pritvor je u petak ukinut Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Jozi i Slavi, Miloradu Bahilju i knjigovođi Mirku Galiću.