BiH
25

Ivanić u Briselu s Angelom Merkel: Tražit ću nagradu za građane BiH

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić otputovat će sutra u Brisel, na samit Evropske narodne stranke (EPP) gdje će, između ostalih, razgovarati s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na samitu će se razgovarati o najvažnijim evropskim temama, a kako je za Oslobođenje kazao Ivanić, jedna od ključnih stvari na kojima će on inzistirati je razgovor o novoj inicijativi EU prema Bosni i Hercegovini.

"Usvojili smo Izjavu, što je pozitivna stvar i ja ću to promovisati među ključnim akterima. Tu posebno mislim na Njemačku, jer će gospođa Merkel, također, biti na skupu. Posebno ću insistirati na ulasku u drugu fazu, odnosno na pitanju reformi. Moj prijedlog će biti da se mora napraviti plan reformi, ali da se njihova implementacija mora podijeliti na dvije ili tri faze i da nakon svake od faza treba uslijediti neka nagrada Bosni i Hercegovini", kazao je Ivanić.

"Ne njenim političarima, već građanima. To može biti opredjeljenje da se naprave neki infrastrukturni, pbjekt, put ili pak podrška nekom zdravstvenom fondu", kazao je Ivanić.

Bosna i Hercegovina, naglasio je, ulazi u kritičnu fazu provođenja ekonomskih reformi. U tom procesu bit će prisutna i implementacija presude Sejdić - Finci da bi, dodao je Ivanić, "krajnji rezultat bio naša želja da krajem 2017. godine BiH aplicira za kandidatski status". Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da ga možemo dobiti.

"To je glavna stvar o kojoj ću ja govoriti", dodao je Ivanić.

Na pitanje misli li da će vodstvo pučana biti zadovoljno, jer su vlast napravile narodnjačke stranke koje su uoči izbora potpisale zajedničku deklaraciju, uz Demokratsku frontu, Ivanić je kazao da misli da hoće.

"Mi smo u procesu formiranja vlasti imali ogromnu podršku predsjednika Daula i on je više nego jasno pokazao očekivanja da se u BiH formira dast sastavljena od partija članica EPP-a. Mislim da ćemo moći više nego ikada koristiti Brisel", poručio je Ivanić.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o radu, za Ivanića je to tema o kojoj tek treba razgovarati.

"U samom tekstu Izjave se nigdje ne spominje Zakon o radu. Evidentno je da se sindikat ne može zaobići u ekonomskim reformama i on će biti partner. Stavovi sindikata će se čuti i uvažavati. Zaštita radnika je nikakva i zakoni se u tim oblastima ne provode. Imate apsurd da, s jedne strane, radnici imaju velika zakonska prava, a u stvarnom životu su prisiljeni da rade duže radno vrijeme, da primaju manje i minimalne plate i da ih se lako otpušta. Mislim da se tom razlikom između formalnog i suštinskog treba pozabaviti istinski, a manje time da li ima promjena zakona, kojih će zasigurno biti", zaključio je Ivanić.