BiH
122

Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bio razmatran adaptirani SSP

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), potvrđeno je za Klix.ba.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 14. juna izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima. Izvještaj je tada upućen Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja.

Ivanić tražio izjašnjenje Vlade RS-a

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predložio je odmah dan poslije, odnosno 15. juna, da Predsjedništvo održi hitnu telefonsku sjednicu na kojoj bi bio usvojen izvještaj o adaptaciji SSP-a čime bi BiH ispunila važan uvjet na putu EU integracija.

No, Ivanić je ovaj zahtjev odbio uz insistiranje da se o adaptaciji SSP-a očituje Vlada RS-a. Čović je bio protiv uključivanja entitetskih vlada, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne i kantonalne vlade te Brčko distrikt.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog da se zatraži izjašnjenje od entitetskih i kantonalnih vlada. Svih deset kantona i Brčko distrikt dali su saglasnost na adaptirani SSP, ali se još uvijek čekaju entitetske vlade. Vlada FBiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

No, ono što je primjetno jeste da je Vlada RS-a 10. juna jasno iznijela stav da su za ovaj entitet predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

"Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorištenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora RS, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu, odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS, moraju preuzeti kadrovi RS u Savjetu ministara BiH", dio je iz saopćenja Vlade RS-a.

18. juli krajnji rok

Također, još nisu jasni odnosi unutar samog Saveza za promjene. Ministar Mirko Šarović podržao je adaptaciju SSP-a, a očigledno su to učinili i drugi ministri u Vijeću ministara BiH.

Mediji u RS-u od ranije spekulišu da postoji određena vrsta sukoba unutar Saveza za promjene na relaciji Mladen Bosić - Mladen Ivanić. Također, vidljivo je približavanje Ivanića i Dodika pri čemu je Bosić, na neki način, isključen iz aktuelnih dešavanja.

BiH još uvijek nije ispunila niti jedan od dva ključna uvjeta za razmatranje naše aplikacije za članstvo u EU. Naime, mehanizam koordinacije još uvijek nije definitivno usaglašen kao ni prilagodba SSP-a.

Ključni rok je 18. juli kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU. Ako tada EU ne odgovori pozitivno na aplikaciju naše države za članstvo u EU realno je očekivati da cijeli proces integracija, zbog činjenice da nakon Slovačke predsjedavanje Evropskom unijom preuzima Mlata i Velika Britanija, bude odgođen.