BiH
1.5k

Ivana Marić pita premijera Novalića: Zašto je prihvatljivo da se političari rasipaju našim novcem?

Razgovarao: E. Mušinović
Ivana Marić
Ivana Marić
Izjava predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića o rastrošnosti građana i dalje je top tema domaće javnosti. Politička analitičarka Ivana Marić smatra da bi bilo poučno kada bi Novalić pokazao građanima FBiH kako se skromno živi i kako on najviše novca troši na ulje, brašno i šećer.

Ona ističe da u demokratski razvijenim državama nije rijedak slučaj da političar bude prinuđen podnijeti ostavku zbog samo jedne nepromišljene izjave.

"Premijer FBiH Fadil Novalić je u posljednje vrijeme imao čitav niz ishitrenih i nepromišljenih izjava od kojih je javnost najviše uzburkalo kada je rekao da se građani rasipaju jer najviše novca troše na kafu, cigarete i alkohol. A stara izreka uz koju smo svi odrasli lijepo kaže: ispeci pa reci. Premijer Novalić ne samo da ne razmišlja da podnese ostavku, niti vidi svoju krivicu u tome, već odgovornost prebacuje na građane, dalje ih vrijeđajući i govoreći kako nisu u stanju da prihvate istinite informacije", rekla je Marić.

Marić dodaje da bi građani mogli preći preko ovoga da među njima nije mnogo nezaposlenih, ljudi koji se hrane u javnim kuhinjama, onih koje poslodavci iskorištavaju, koji rade za minimalnu platu, penzionera čije penzije iz mjeseca u mjesec sve više kasne i slično.

"Ova izjava dobija posebnu težinu kada je da osoba koja platu prima od građana i to platu od nekoliko hiljada maraka mjesečno", smatra Marić.

Ona je rekla da uporište za svoju izjavu Fadil Novalić nalazi u analizama koje je provela Vlada FBiH i umjesto da se koriste zvaničnim statističkim podacima o potrošnji građana, oni se oslanjaju na izvještaj o poslovanju Binga.

"Zanemarit ćemo činjenicu da premijer time reklamira jedan nauštrb svih drugih domaćih trgovačkih lanaca, što bi također bila tema rasprave u razvijenom demokratskom društvu. Ono što je bitno naglasiti je to da je podatak koji premijer iznosi neprecizan, jer u obzir nisu uzete činjenice da penzioneri i ostali građani lošijeg imovinskog stanja, kojih nije mali broj, sigurno ne idu u velike tržne centre kako bi kupili samo hljeb i mlijeko, jer nemaju novaca ni za šta više", kazala je Marić.

Marić ističe da bi bilo zanimljivo vidjeti i analizu potrošnje budžetskih sredstava pošto su već radili analize pripremajući se za reformsku agendu.

"Recimo da sa nama podijele informaciju o tome na kojih 10 proizvoda restorani u parlamentima najviše troše. Bilo bi isto tako zanimljivo čuti koliko novca mjesečno građani plaćaju telefonske račune parlamentaraca i ministara. Ima tu još mnogo analiza koje bismo mi voljeli vidjeti. Da li su političari spremni da sa građanima podijele i te istinite informacije", kazala je Marić.

Ona ističe da se najbolje uči na primjeru, pa bi bilo poučno kada bi premijer Novalić građanima pokazao kako se skromno živi i kako on najviše novca troši na ulje, brašno, šećer i ostale esencijalne proizvode.

"Pitala bih premijera Novalića zašto je prihvatljivo da se političari rasipaju našim novcem, da mi plaćamo njihova putovanja prvom klasom, kupovinu skupocjenih automobila i telefona, da plaćamo njihove ručkove i večere u luksuznim restoranima, ali nije prihvatljivo kada građani sebi dozvole luksuz ispijanja kafa koje sami plaćaju", pita Marić.

Dodaje da je odnos premijera s javnošću veoma loš, što se vidi iz toga da je postao redovna meta provokacija, posebno na društvenim mrežama gdje mu se građani "izvinjavaju za svoju rastrošnost" i za to koriste hashtag #FadileOprosti.

"Kada smo mislili da ne može dublje potonuti, on nam je pokazao da može i time dokazao da ni on, ni njegovi savjetnici nikad nisu čuli za krizni menadžment. Otkad je počeo da se vadi, sve je dublje počeo tonuti. To što su građani njegovu izjavu shvatili kao prigovor na rasipništvo za njega greška građana, naravno da nije do njega, tj. do toga da građani nisu spremni čuti istinite informacije. A i kako bi bili spremni čuti istinite informacije kad nisu navikli čuti istinu, posebno od političara", smatra Marić.

Na kraju je kazala kako je ponekad dobro u politiku uključiti ljude iz "realnog sektora", kako to volimo nazvati.

"Međutim, prije toga im treba objasniti da u politici važe drugačija pravila nego u poduzetništvu te da je, ako nisu u stanju da se pridržavaju tih pravila, bolje da ostanu van politike", zaključila je Marić.