BiH
110

Istraživanje: Trećina bh. građana smatra da demokratija nije adekvatna za našu zemlju

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu prezentirano istraživanje javnog mnijenja o političkim stavovima građana BiH, a u sklopu Balkanske komparativne studije.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u BiH provedeno prema metodologiji koja se koristi u zemljama EU.

Istraživanje je provedeno od marta do aprila 2016. godine na ukupnom uzorku od 1.000 ispitanika. Ispitanici su odabrani metodom slučajnog uzorka na teritoriji BiH.

Istraživanje je rađeno u sklopu Regionalnog istraživačkog programa za Zapadni Balkan koji provodi Univerzitet u Freiburgu. Istraživački tim iz BiH činili su: prof. dr. Suad Arnautović, prof. dr. Nermina Mujagić, doc. dr. Damir Kapidžić, mr. sc. Amer Osmić i Elma Huruz.

Od ukupno 1.000 ispitanika većina njih smatra da su nezaposlenost, korupcija i ekonomska situacija tri najznačajnija problema s kojima se BiH suočava.

Znatan broj ispitanika (23 posto) uopće nije zainteresirano za politiku, dok 70 posto ispitanih smatra da rijetko ili nikad ne prate politička dešavanja u državi. Svaki četvrti građanin BiH smatra da odluke o određivanju stranačkih kandidata donose predsjednici stranaka uz određenu asistenciju glavnog odbora stranke, tako da ispitanici ne znaju ko ih zastupa u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Svega 36 posto smatra da će sigurno glasati, dok 26 posto kaže da postoji vjerovatnoća da će obaviti svoju građansku dužnost.

Svaki deseti građanin siguran je da neće izaći na izbore.

Demokratija kao oblik vladavine nije upitna iako 30 posto ispitanih ovaj oblik vladavine ne smatra najboljim za našu zemlju.

Prema dobivenim podacima građani imaju najviše povjerenja u vjerske zajednice (51 posto), policiju (50 posto) i Evropsku uniju (39 posto). Povjerenja nema prema političkim strankama, predsjedavajućem Vijeća ministara, Predsjedništvu BiH, Parlamentu i Vijeću ministara BiH.