BiH
139

Istraživanje: Građani BiH ne žele etničke podjele

Klix.ba
Protesti koji se održavaju u gradovima širom BiH i dalje imaju veliku podršku građana, ali oni ne vjeruju da će ti protesti donijeti korjenite promjene, pokazalo je istraživanje kompanije Valicon urađeno mjesec dana nakon što su se počeli održavati protesti.

Građani su u većem broju podržavali proteste u samom početku, a sada osam od 10 građana daje podršku ovakvoj borbi za prava. Bitno je istaći da podršku protestima daju i građani FBiH (devet od deset građana) i RS-a (sedam od deset građana). Građani su nezadovoljni i pesimistični bez obzira na mjesto stanovanja, odnosno entitet u kojem žive.

Iako su pojedini političari govorili kako u manjem bh. entitetu nema razloga za nezadovoljstvo, te su održavana antiprotestna okupljanja, skoro dvije trećine građana RS-a smatra da se treba promijeniti državno uređenje BiH.

Za bh. društvo bez etničkih podjela je 56 posto građana (65 posto iz FBiH i 39 posto iz RS-a), no i dalje je visok procenat onih koji su protiv ovoga, čak 20 posto (13 posto u FBiH i 32 posto u RS-u).

Na početku protesta zahtjevi građana nisu bili usaglašeni, no sada imaju zajedničku poruku: potrebne su društvene promjene.

Protesti su pokazali i aktuelnu sliku stanja u bh. društvu - građani su nezadovoljni i pesimistični po pitanju budućnosti. Jasno se vidi da najpesimističniji segment, onih koji su nezadovoljni i lično i društvom, te misle da će biti još lošije u budućnosti na oba ova nivoa je porastao u posljednjih mjesec dana.

Da situacija ide ka gorem smatra 56 posto građana BiH (56 posto FBiH i 56 posto RS), a 36 posto ih smatra da bh. društvo stoji na istom mjestu. Procenat onih koji smatraju da će se nešto promijeniti nabolje iznosi samo osam posto.

Bitno je istaći da samo 56 posto građana BiH vjeruje da izbori mogu donijeti promjene.

Također, veći je procenat onih koji smatraju da, ukoliko je to jedini način da se nešto promijeni, nasilje treba primijeniti - u FBiH je 28 posto, a u RS-u 25 posto građana. Mada, u globalu, većina smatra da protesti mogu uspjeti i bez nasilja - 47 posto građana BiH.

Podsjetimo, protesti građana počeli su 5. februara u Tuzli, a potom su se proširili na Sarajevo, Mostar, Bihać, Brčko i ostale bh. gradove.

Tokom prvih dana protesta zapaljene su zgrade kantonalnih vlada u Tuzli, Sarajevu i Zenici, te neke prostorije Predsjedništva BiH i Arhiva BiH. Oštećene su i zgrade općina. Građani su na ovaj način iskazali višegodišnje nezadovoljstvo zbog lošeg ekonomskog standarda, visoke stope nezaposlenosti, propadanja domaćih firmi, te visokog procenta kriminala i korupcije.

Istraživanje je sproveo Valicon, kompanija za marketinško savjetovanje i istraživanje, u dva vala, prvi od 10. do 11. februara 2014, te drugi od 14. do 17.03.2014., na uzorku od 525 i 486 ispitanika, respektivno, u dobi od 18 do 65 godina. Uzorak je reprezentativan, što znači da odgovara strukturi populacije po dobi, spolu i regionalnoj distribuciji.