Namještanje tendera
8

Istražitelj iz Gračanice osumnjičen za kriminal u Rudniku soli u Tuzli, SIPA mu pretresa kuću

A. K.
U akciju su uključeni pripadnici SIPA-e (Foto: A. K./Klix.ba)
U akciju su uključeni pripadnici SIPA-e (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju realizaciju akcije kodnog naziva "Rudnik" u okviru koje od jutros pretresaju porodičnu kuću Enesa Bešića, istražitelja Policijske uprave u Gračanici, potvrđeno je za Klix.ba.
Naime, po nalogu Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Gračanica pripadnici SIPA-e obavljaju pretres porodične kuće u Gračanici, a radi se o nastavku istažnih radnji vezanih za predmet Rudnik soli Tuzla.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović je potvrdio da je protiv Enesa Bešića, pripadnika Policijske uprave Gračanica otvorena istraga. Nakon obavljenog pretresa osumnjičeni će biti zadržan u prostorijama SIPA-e u Tuzli gdje će biti ispitan.

"On je osumnjičen da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, odnosno da je koristeći svoj službeni položaj, u cilju da pogoduje firmi Minning & Drilling iz Gračanice, u više navrata posredovao i tražio da se donese odluka o raspisivanju drugog kruga izbora za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina u Rudniku soli jer u prvom krugu ova firma nije imala najpovoljniju ponudu i nije mogla biti izabrana", naveo je Arnautović.

Kao što je poznato, istražioci već duži vremenski period rade na predmetu koji je vezan za Rudnik soli u Tuzli, tačnije namještanje tendera vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka.

Prije nekoliko dana u akciji SIPA-e uhapšeno je šest osoba, a riječ je o državnom zastupniku i predsjedniku Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, aktuelnom direktoru rudnika Azizu Čačkoviću, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja te obavljanja telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija o namještanju tendera, a posao je dodijeljen upravo kompaniji Mining & Drilling.

Šestorka je nakon saslušanja u prostorijama SIPA-e puštena na slobodu uz mjere zabrane.