BiH
26

Istraga o popisu stanovništva: Tužilaštvo BiH pozvalo na saslušanje dužnosnike statističkih agencija

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktori entitetskih zavoda za statistiku, kao i direktor Agencije za statistiku BiH u narednim danima bit će saslušani u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH u sklopu istrage koja se sprovodi o neobjavljivanju rezultata popisa stanovništva, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Popis stanovništva u BiH održan je u oktobru 2013. godine, a rezultati ni nakon više od dvije godine nisu objavljeni. Razlog zbog čega rezultati popisa stanovništva još uvijek nisu objavljeni je nepostojanje saglasnosti o jedinstvenom programu za obradu podataka.

Zbog toga je po nalogu glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića formiran predmet i određen tim tužitelja i istražilaca koji će istražiti aktivnosti o popisu stanovništva da bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba u tom procesu.

"Upućeni su pozivi i u narednim danima će biti u svojstvu svjedoka saslušani određeni dužnosnici entitetskih i državnih agencija, odnosno zavoda za statistiku. U predmetu Tužilaštva BiH vrši se prikupljanje informacija i dokumentacije, na kojem radi tim u kojem su jedan od najiskusnijih tužitelja i nekoliko istražitelja te saradnika. Istraga se nastavlja i u narednom periodu", potvrdili su za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Zakonski rok za objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava u BiH je 1. juli 2016. godine. Sve manje je vremena za postizanje dogovora, zbog čega bi cijeli projekat popisa stanovništva, u koji je uloženo 50 miliona KM mogao propasti.

Najveće nesuglasice odnose se na neusaglašavanje entitetskih zavoda za statistiku o tome ko su rezidenti, odnosno stalni stanovnici u BiH. Predstavnici Republike Srpske zahtjevaju da prilikom određivanja rezidentnog stanovništva pitanje broj 40. bude obrađeno, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja građana, zbog čega bi se ukupan broj stanovnika trebao umanjiti za oko 430 hiljada.

Centralni popisni biro još uvijek nije postigao koncenzus o tome, uprkos izvještaju IMO tima i jasnim preporukama na osnovu kojih bi se problem riješio.

S obzirom da bi na taj način državi BiH ali i građanima bila pričinjena velika šteta, Tužilaštvo BiH je i pokrenulo ovu istragu.