BiH
50

Istina o prijedorskim žrtvama: Platno s porukama građana u Historijskom muzeju BiH

Piše: M. N.
Foto: J. N./Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Historijski muzej BiH u Sarajevu danas je bogatiji za još jedan predmet Pano "Zid-zaustavimo šutnju" na kojem su građani Sarajeva upisali poruke tokom akcije povodom obilježavanja Dana bijelih traka. Na ovaj način svi posjetitelji će imati priliku šta se dešavalo u ovom bh. gradu tokom rata i na koji način su Prijedorčani bili "obilježeni".

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je kako je ovo nastavak saradnje s Historijskim muzejom kojem su još 2011. godine predali jedan od panoa i predmete iz ratnog perioda koje su građani donijeli.

"Platno sadrži poruke koje u građani Sarajeva uputili kao podršku žrtvama koje su 1990-ih godina bile u obavezi da nose bijele trake oko ruku. Ima tu zanimljivih poruka, ali uglavnom poručuju da se ne smije zaboraviti i ponoviti. Ohrabrujuće je da nema poruka osvete", rekao je Tahirović.

Podsjetio je kako je 31. maja 1992. godine Radio Prijedor izdao proglas u kojem se traži od građana nesrpske nacionalnosti da na rukav stave bijelu traku i bijele čaršafe na prozore, te kako su stradali u cjelini.

"Svi nesrbi su bili izloženi ogromnoj torturi. Više od 30.000 nesrba je završilo u logorima, a oko 4.000 ih je ubijeno. Među njima je bilo i više od 100 djece - Udruženja iz Prijedora intenzivno vode akciju kako bi obilježili mjesto stradanja, ako ništa za djecu, ali se to ni nakon 20 godina ne dozvoljava. To je nažalost naša realnost", rekao je Tahirović.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva 1992-1995, kazao je kako pravda nije zadovoljena i da se fašizam nakon 1940-ih godina javio 1990-ih i to u najcrnjem obliku.

"Ubijeno je na desetine hiljada nevinih civila. Samo u Sarajevu ubijeno je 1.600 djece. Ovo što smo danas učinili je jedan od doprinosa za građenje kulture sjećanja i čuvanja istine od zaborava što će mnogo značiti za buduće generacije", kazao je Grabovica.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je kako se ova ustanova već 70 godina bavi prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem historijske građe.

"Ovaj materijal je slika današnjeg društva BiH i našeg problema suočavanja sa prošlošću. Historijski muzej se bavi prikupljanjem građe 92-95 i imamo stalnu postavku opsade Sarajeva. Želja nam je da napravimo i cijelu zbirku koja će se baviti cijelim prostorom BiH. Cilj je gradnja modernog društva i rad na pomirenju", istakla je Hašimbegović.

Pozvala je sve građane da daju svoj doprinos i da, ukoliko imaju predmete iz rata, poklone ih muzeju.