BiH
552

Istanbulska općina Bayrampaša priredila iftar za Sarajlije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Konvoj iz ispred istanbulske općine Bayrampaša iz Turske, koji svake godine već tradicionalno početkom svetog muslimanskog mjeseca ramazana organizuje iftare u zemljama regije, večeras je stigao u Sarajevo, javlja agencija Anadolija.

Nakon prvog ovogodišnjeg iftara koji je priređen u Srebrenici 10. jula, večeras je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za više stotina građana priređen iftar na obali Miljacke.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio načelnik opštine Bayrampaša koja organizuje zajedničke iftare pod motom "Bratstvo ne poznaje granice" Atila Aydiner, 1463. godine sultan Mehmet došao je u BiH, ostavivši iza sebe u emanet kako ljude i vjernike, tako i brojna djela i građevine.

"Bayrampaša već devet godina provodi ovaj projekat i uz Božiju pomoć, nastavit ćemo i dalje. Ovo je kulturni projekat, društveni, koji ima za cilj da gradi mostove između duša bosanskog i turskog naroda. Veoma sam sretan što je ovaj projekat ovako uspješan i želim svima čestitati Ramazan", kazao je Aydiner.

Konvoj sačinjava tim od približno 150 ljudi, koji su većinom studenti, a takođe imaju i pokretnu kuhinju i sva jela pripremaju na licu mjesta. Stolice, stolove i sve što je potrebno donijeli su sa sobom, a potrepštine za iftar, obrok nakon dnevnog posta muslimana koji traje od zore do zalaska sunca, kupuju u zemljama u kojima priređuju iftar.

"Kako je večeras ovaj iftar ovdje, tako se i na Bayrampaši isto priređuje za građane te općine. Do sada smo za devet godina koliko organizujemo konvoj, priredili iftar za više od 600.000 balkanaca", rekao je Aydiner.

U opštini Bayrampaša živi veliki broj Balkanaca, tačnije oko 45 posto ljudi sa Balkana, od ukupno 300.000 stanovnika ove opštine, a Aydiner je dodao da za ovu opštinu svi na Balkanu znaju, te da je veoma ponosan što se nalazi na čelu ovog konvoja.

"Došli smo večeras na iftar, i zaista nam se sviđa kako su nas ugostili. Ne može bolje", kazao je jedan od gostiju Sulejman.

Na iftarskom meniju "Bereket konvoja" večeras su se našli somuni, voda, meso sa krompirom, riža i slatko. Nakon Sarajeva, konvoj će sutra posjetiti Mostar, zatim Plav, Kosovo, Albaniju, Makedoniju, Bugarsku i Grčku. Aydiner je kazao kako će se u Bugarskoj konvoju pridružiti i zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag, u Grčkoj ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu, a na Kosovu turski parlamentarci.