BiH
202

Ispovijest rudara Muhameda Šabića: Čim smo došli sebi počeli smo kopati izlaze

Piše: E. Mehić
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Rudar Muhamed Šabić je jedan od 34 rudara koji je u jami Raspotočje bio zatočen više od 18 sati nakon što je gorski udar doveo do urušavanja materijala i zatvaranja izlaza iz jame.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Muhamed je 4. septembra radio četvrti dan u rudniku Raspotočje, a ni pomisliti nije mogao da će odmah na početku rada u rudniku iskusiti najokrutniji osjećaj ovog posla. On je kazao kako mu je u trenutku gorskog udara pred očima prošao čitav život.

"Grozno je bilo, prvo smo osjetili udar pa povlačenje, a onda su nas pokosili plinovi. Prije nego smo izgubili svijest, donio sam šehadet i tekbir, pred očima sam imao slike svoje djece i onda smo svi pali i izgubili svijest. Allah je pokazao svoju milost i dao nam zrak, probudili smo se i čim smo došli sebi počeli smo da radimo", kazao je Šabić.

Akcija izvlačenja 29 zatočenih rudara trajala je više od 18 sati, a svi su radili i kopali prolaze kako bi što prije izašli na površinu.

"Sami smo sebi pomagali, sami smo kopali, radili, nismo nikoga čekali, borili smo se. Od 18 sati kada smo došli sebi nakon gorskog udara, pa sve sutradan do 11:15 smo kopali i dvojica po dvojica smo izašli", dodao je Šabić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Muhameda je na površini sačekao njegov otac Dževad, ali porodica od pet stradalih rudara nije dočekala svoje najmilije žive.

"Pet kolega nije izašlo sa nama, mogao sam i ja biti među njima ili bilo ko od nas 29, ali tako je Allah odredio da neko bude tamo, neko na drugom mjestu. Ne daj Bože da se ponovi, niti da bilo ko doživi, ni najveći dušmanin", u suzama je kazao Muhamed.

Muhamed je po izlasku iz jame licem pao na zemlju iz zahvale prema Bogu što je preživio i što je izvučen iz jame Raspotočje u kojoj je 4. septembra gorski udar izazvao tešku rudarsku nesreću u kojoj je živote izgubilo pet rudara.