Reakcija KS na naš tekst
0

"Ispitaćemo ko je na svoju ruku imenovao Francuski trg"

Piše: A. Panjeta
Nakon što je portal Sarajevo-x.com otkrio kako na tabli kojom je plato Skenderije imenovan Francuskim trgom napisana neistina kako je Francuska prva zemlja koja je priznala BiH, najprije su reagirali vandali, da bi danas reagirali iz Kantona Sarajevo kazavši nam kako njih niko ništa nije pitao.

Procedura prema kojoj se inicijativa za imenovanje trga najprije mora poslati "Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti KS" koja je nakon razmatranja proslijeđuje Skupštini KS, u ovom slučaju nije ispoštovana.

  • Tablu je neko postavio na svoju ruku, i Komisija bi se već sutra trebala sastati kako bismo utvrdili ko je odgovoran, jer osim povrede procedure radi se i o obmanjivanju javnosti. Na Komisiju nikada nije stigao zahtjev za imenovanjem platoa Skenderije Francuskim trgom, nismo imali uvida u njeno postavljanje niti smo obaviješteni da je tabla postavljena - kazao nam je Miro Lazović, predsjednik Komisije i bivši predsjednik Skupštine RBiH reagirajući na naš današnji tekst.

  • Da nam je došao zahtjev kao što je po proceduri morao doći, mi bismo sigurno reagirali jer je dobro poznato da je Bugarska prva priznala BiH. Trenutno mi nisu poznati detalji, ali ćemo sutra zatražiti informacije o tome ko je samoinicijativno postavio tablu i preimenovao trg, te pozvati na eventualnu odgovornost - kazao nam je Lazović.

Podsjećamo da je naš portal još 24. decembra objavio tekst i fotografiju table na kojoj uz natpis "Francuski trg" piše "Prva zemlja koja je priznala Bosnu i Hercegovinu", nakon čega je reagirala Gradska uprava u kojoj su se osjetili prozvanim kazavši nam kako imenovanje trgova nije u njihovoj nadležnosti. Danas smo prolazeći Skenderijom otkrili kako su na naš tekst reagirali jedino vandali te markerom prekrižili natpis Francuski trg i ispod napisali "Bugarski!".