BiH
583

Islamska zajednica u BiH u 2015. u humanitarne i socijalne svrhe podijelila 12,7 miliona KM

Klix.ba
Program medicinske i zdravstvene pomoći povratnicima
Islamska zajednica vodi niz socijalnih i humanitarnih aktivnosti preko džemata, medžlisa, muftijstava i drugih ustanova kako u zemlji tako i inozemstvu. Stručne poslove u ovoj oblasti organizira i realizira Ured za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH. Načini na koji se ralizuju ove aktivnosti su različiti. Uglavnom, u Ured pristižu zahtjevi za razne vidove pomoći od strane pojedinaca, udruženja, ustanova, škola za djecu s posebnim potrebama, narodnih kuhinja itd.

Sredstva za pružanje ovih pomoći i drugih aktivnosti ostvaruju se preko fonda Islamske zajednice Bejtu-l-mala, donacija pravnih i fizičkih lica te na druge načine.

"Putem Ureda iz Fonda Bejtu-l-mala dodijeljena je socijalna pomoć za 497 socijalno ugroženih osoba iz 35 općina BiH u iznosu od 105.287,95 KM. Pomoć je dodijeljena za liječenje, osiguranje hrane, ogrjeva i slično. Također, pružena je pomoć raznim udruženjima koja okupljaju i brinu o osobama sa invaliditetom, ustanovama i školama koje obrazuju ove osobe i drugima u iznosu od 80.380,59 KM. Ured je u toku 2015. godine iz sredstava Bejtu-l-mala izdvojio i značajna sredstva za stipendiranje učenika i studenata, ukupno 1.357 stipendija, za pomoć učenicima i studentima čije su porodice nastradale u poplavama 2014. godine, te za pomoć učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja. U tu svrhu uplaćeno je 238.537,25 KM. Preko Ureda pružena je pomoć i penzionisanim imamima i penzionisanim službenicima IZ, njih 424, za što je uplaćeno 208.600,00 KM. Putem Ureda Rijasset IZ pruža pomoć šehidskim porodicama poginulih imama i drugih službenika IZ, i tokom 2015. godine u tu svrhu uplaćeno je 39.240,00 KM", kazao je Hamed Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.

Tokom 2015. godine Ured je po odluci Komisije za poplave, koja je rješavala pristigle zahtjeve za pomoć u sanaciji šteta od poplava uplatio 701.153,12 KM. Iz kontigenta prerađevina kurbanskog mesa putem Ureda pružena je pomoć narodnim kuhinjama u RS, udrženjima i ustanovama koje se brinu o starim i iznemoglim osobana u vrijednosti od 50.000,00 KM.

Tokom mjeseca ramazana podijeljeno je hiljadu paketa povratnicima u Istočnu Bosnu. Sredstva za ove pakete osigurao je Rijaset IZ i nekoliko drugih donatora. Podijeljeno je i 1.200 bajramskih paketića za djecu, a sredstva su osigurana od donatora preko Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Ured je u toku 2015. godine preko Udruženja "Povratak" realizirao donaciju od "Cordoba Fondation" iz Londona u iznosu od 35.000,00 KM za kupovinu 14 krava povratnicima u Istočnu Bosnu.

Putem Ureda realizovana su i dva projekta pružanja medicinske pomoći povratnicima u Kozarac i Zvornik u saradnji sa Upravom za vanjske poslove i dijasporu, Medicinskom asocijacjom BIMA i Fondacijoim Muharem Berbić.

"Rijaset IZ realizirao je i druge humanitarne akcije kao što je pomoć izbjeglicama iz Sirije, te pomoć muslimanima Burme i Nepala i sl. S Udruženjem "Svitanje" realizovan je projekat "Školarci Rogatice". Kroz ovaj projekat osigurana je odjeća, obuća i prehrambeni paketi za 11 učenika povratnika u Rogaticu, te stipendije koje su donacija "Bor Banke" iz Sarajeva. Prema dosad prikupljenim podacima od medžlisa, muftijstava, ustanova i naših džemata u dijaspori, a oni nisu još konačni, putem IZ realizirano je u ove projekte socijalnog i humanitarnog karaktera oko 12.783.270 KM", istakao je Efendić, dodavši da su ovo samo neke od socijalnih i humanitarnih aktivnosti koje su realizovane putem Ureda za društvenu brigu.

Uspostavom koordinatora za socijalnu brigu i pomoć pri muftijstvima i komisija pri medžlisima, te izradom pravilnika i socijalnog kartona, Ured nastoji da napravi bazu podataka o socijalno ugroženima na području cijele IZ.

"Na ovaj način bismo lakše i pravednije rješavali ove i slične probleme", kazao je Efendić. Izvještaji o raspodjeli ovih sredstava nalaze u Uredu, a Sabor IZ, kojeg sačinjavaju dvije trećine građana koji nisu uposlenici Islamske zajednice, također imaju uvid.

Islamska zajednica rijetko kada ističe svoje humanitarne aktivnosti, s obzirom da je prvenstveno zadužena za vjersko-prosvjetne djelatnosti te da vjernici i aktivni članovi IZ putem džemata i drugih organizacionih jedinica imaju uvid u ove aktivnosti, u kojima često sami učestvuju.